Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως έδωσαν σήμερα την διαβεβαίωσή τους οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτων, Καστορίας Καλλίνικος, Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος, Περιστερίου Γρηγόριος και Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος. (ΦΩΤΟ)

Με τη διαδικασία αυτή, ο Μητροπολίτης διαβεβαιώνει επί τη Αρχιερωσύνη του, ότι θα εκπληροί τα Αρχιερατικά του καθήκοντα, τηρώντας τους Ιερούς Αποστολικούς και Συνοδικούς Κανόνες και τις Ιερές Παραδόσεις, και δηλώνει υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

Η διαβεβαίωση, ορθώς ερμηνευόμενη,  ταιριάζει με την ευαγγελική ρήση “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”. Η Πολιτεία αναγνωρίζει και τιμά τους εκπροσώπους της επικρατούσας θρησκευτικής κοινότητας και ταυτόχρονα, εκείνοι επιβεβαιώνουν ρητώς το σεβασμό τους στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, με την απαρέγκλιτη τήρηση των Ιερών κανόνων και των Παραδόσεων.

Δυστυχώς, η εμπειρία του παρελθόντος έχει καταδείξει, ότι η σχέση Δ. Εκκλησίας- Κράτους τείνει να εκφυλίζεται σε καθεστώς “νόμω κρατούσης Πολιτείας” και σχέσης υποταγής της Διοικούσας Εκκλησίας στην εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Κατά παράβαση όχι μόνο των Ιερών Κανόνων και Παραδόσεων, αλλά και του Συντάγματος και των Νόμων, όπως έγινε την περίοδο της Χούντας.

Η ΧΔ και η “Χ”   συγχαίρουν και πάλι τους τους νέους Μητροπολίτες με αφορμή αυτό το τυπικό στάδιο που προηγείται της τελετής ενθρόνισης και της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων τους. Ευχόμαστε να συμβάλουν ώστε να επικρατήσει στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας καθεστώς συναλληλίας και όχι συνέχεια του καθεστώτος της “νόμω κρατούσης Πολιτείας”.

Κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της τήρησης των Ιερών Κανόνων και Παραδόσεων και κατ’ επέκταση της αντίστασης σε κάθε μορφή τυραννικής διακυβέρνησης, την οποία η Ορθόδοξη Παράδοσή μας επιτάσσει.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>