• Η ΚΥΠ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ !

Με αφορμή την επέτειο της κυπριακής τραγωδίας, αναδείχθηκαν στη δημοσιότητα οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του επικεφαλής του κλιμακίου της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας, (ΚΥΠ, προκάτοχος της σημερινής ΕΥΠ), Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη στην Κυρήνεια. Ούτε λίγο ούτε πολύ, επισημαίνει ότι η υπηρεσία του γνώριζε τα πάντα για τις τουρκικές προετοιμασίες, που είχαν ξεκινήσει πολύ πριν εκδηλωθεί το προδοτικό πραξικόπημα που έδωσε την αφορμή. Ήταν, μάλιστα, βέβαιος, ότι οι λεπτομερείς πληροφορίες που διαβίβαζε η υπηρεσία του θα συνέβαλλαν στην καλή προετοιμασία της ελληνικής άμυνας και στη συντριπτική ήττα των τουρκικών δυνάμεων εισβολής. Κι όμως, με έκπληξη παρατήρησε ότι καμμία τέτοια αμυντική προετοιμασία δεν υπήρξε και ότι οι Τούρκοι προσέγγισαν με τέτοια άνεση την βόρεια κυπριακή ακτή, που δεν πραγματοποίησαν απόβαση, αλλά αποβίβαση.     

Βέβαια, αυτά είναι γνωστά σε όσους παρακολούθησαν τις εργασίες της επιτροπής της Βουλής του 1985-89 για τον φάκελο της Κύπρου. Από τότε τα έχει καταθέσει ο κ. Σημαιοφορίδης:

«Ένα – δύο χρόνια πριν, νομίζω μεταξύ των ετών 1970-1973, οι Τούρκοι είχαν κάνει χαρτογράφηση της περιοχής στα βόρεια της Κερύνειας. Οι προετοιμασίες για την εισβολή άρχισαν από τον Απρίλιο του 1974… Η Ηγεσία δεν έπρεπε να έχει αμφιβολίες ως προς την επικείμενη Τουρκική ενέργεια…».

Όμως, το πόρισμα που συντάχθηκε και εγκρίθηκε δεν έφτασε ποτέ για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο αείμνηστος Νίκος Ψαρουδάκης, ιδρυτής και Πρόεδρος της ΧΔ, εκπροσωπούσε τότε το Κίνημα στη Βουλή και κατέθεσε συμπληρωματικό πόρισμα. Αναλυτικά όλα αυτά παρατίθενται στο βιβλίο του Νίκου Ψαρουδάκη ” Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΑΝΟΙΞΕ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ. ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ”. Ο Νίκος Ψαρουδάκης, σε δικό του συμπληρωματικό πόρισμα, εκτός από τη δικτατορία, αποδίδει ευθύνες στον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον υπουργό άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ, επειδή δεν αντέδρασαν προς αποτροπή του 2ου “Αττίλα” που ακολούθησε την αρχική κατάληψη της περιοχής της Κυρήνειας. Στον κ. Αβέρωφ αποδίδει ευθύνες και το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Ο κ. Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης

Ο κ. Σημαιοφορίδης (ΦΩΤΟ) επανέλαβε όσα είχε πει τότε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) το 2018, με τρόπο ιδιαίτερα παραστατικό. Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ παρουσιάζει τα παραπάνω αποσπάσματα της συνέντευξης με τίτλο “συγκλονιστική αποκάλυψη”. Στον ίδιο σύνδεσμο παρατίθεται και το βίντεο της συνέντευξης.

Δηλώνει χαρακτηριστικά:

• «Γνωρίζαμε τα πάντα για την εισβολή από τον Απρίλιο και ενημερώναμε τους πάντες… Ακόμη και τι χρώμα σώβρακο φορούσαν οι Τούρκοι… Αν ήθελε η ελληνική ηγεσία οι Τούρκοι θα πάθαιναν πανωλεθρία»

• «Οι προετοιμασίες για την εισβολή, άρχισαν από τον Απρίλιο του 1974. Κορυφώθηκαν δε τον Ιούλιο, με τη μεταφορά των αποβατικών δυνάμεων στην περιοχή της Μερσίνας. Μια προετοιμασία που χρειαζόταν χρόνο για να ολοκληρωθεί. Οι προετοιμασίες του τουρκικού στρατού, γίνονται αμέσως γνωστές στο κλιμάκιο της ελληνικής ΚΥΠ Κερύνειας, όταν αυτές εξελίσσονταν»

• «Στις 17 Ιουλίου ημέρα Τετάρτη, το δίκτυο της Ελληνικής ΚΥΠ, είχε όλες τις πληροφορίες για την εισβολή»

• «Τρεις μέρες κουβαλάγανε πυρομαχικά όλων των διαμετρημάτων, τόνους ολόκληρους, στον χώρο συγκέντρωσης για την απόβαση».

• «Την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στις 17:00 το απόγευμα, το τουρκικό ΓΕΣ, ανάβει το πράσινο φως για την εισβολή. Το σήμα με τη διαταγή για έναρξη της εισβολής, οι συνομιλίες των τούρκων αξιωματικών και η αναφορά τους για τη δύναμη του αποβατικού στόλου, υποκλέπτονται και προωθούνται αμέσως στους επιτελείς του ΓΕΣ στην Αθήνα. Όλοι ήταν ενήμεροι για το τι επίκειται»

Την υπόθεση αναδεικνύει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην οποία παραχώρησε συνέντευξη, όπου τονίζει:

«Ήμασταν τόσο ενήμεροι, που δεν κουνιόταν απέναντι κλαδί ούτε φύλλο και να μην το γνωρίζουμε. Και πέσαμε στην άγνοια, σαν να μη γνωρίζουμε τίποτα και μετά ήρθε ο Τούρκος “απότομα”. Προδομένος ένιωσα». Εδώ το βίντεο.

Από τα παραπάνω εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Το προφανές, ότι ενώ ήξεραν ότι επίκειται εισβολή, η Χούντα και οι συνεργάτες της στην Κύπρο καμμία αντίσταση δεν προετοίμασαν.
  • Ενώ η Χούντα της Αθήνας γνώριζε ότι προετοιμαζόταν στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, συνέχισε να υπονομεύει τον Πρόεδρο Μακάριο και προχώρησε στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
  • Η χαρτογράφηση του χώρου της εισβολής ξεκίνησε μετά το 1970. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις προετοιμασίες και τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τον Απρίλιο του 1974. Κατά συνέπεια, το μόνο που τούς έλειπε, ήταν η αφορμή για την εισβολή. Και για να προβούν σε πολύμηνες προετοιμασίες, σημαίνει ότι γνώριζαν ότι η αφορμή οπωσδήποτε θα ερχόταν. Μετά το πραξικόπημα, απλώς κλιμακώθηκαν οι προετοιμασίες, αφού δόθηκε η αφορμή.
  • Οι Τούρκοι έφτασαν στην βόρεια κυπριακή ακτή χωρίς προφυλάξεις, δείχνοντας ότι εκ των προτέρων δεν περίμεναν αντίσταση.
  • Η Χούντα της Αθήνας και οι συνεργάτες της στην Κύπρο, με την αποδυνάμωση της άμυνας της Κύπρου και την συστηματική υπονόμευση του Μακαρίου, από το 1967 προετοίμασε το έδαφος για τη διχοτόμηση του νησιού, που στην πράξη (de facto)  διατηρείται μέχρι σήμερα. Και πριν το πραξικόπημα της 15.7.1974 επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν αφορμές να εισβάλει η Τουρκία. με τις απόπειρες δολοφονίας του Μακαρίου. Χαρακτηριστικά είχε γράψει η “Χριστιανική” για τη σύλληψη υπαρχηγού του Γρίβα με σχέδια δολοφονίας του Μακαρίου τον Αύγουστο του 1973, τονίζοντας μάλιστα ότι αν το σχέδιο πετύχαινε θα προκαλούσε τουρκική εισβολή.

Η πολιτική της Χούντας στην Κύπρο δείχνει ότι αυτή εκ των πραγμάτων δημιούργησε τις προϋποθέσεις που οδήγησαν στη διχοτόμηση, η οποία ισχύει de facto μέχρι σήμερα, με την τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου να συνεχίζεται. Η διχοτόμηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας μεγαλονήσου. Δεν είναι, κατά συνέπεια, αυθαίρετο το συμπέρασμα  ότι η διχοτόμηση της Κύπρου συγκαταλεγόταν στους βασικούς λόγους επιβολής της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Βαρύτατες είναι οι ευθύνες των αρμοδίων που γνώριζαν τις πληροφορίες του κ. Σημαιοφορίδη και δεν τις αξιοποίησαν για την επιτυχή απόκρουση της τουρκικής εισβολής. Είτε για βαρύτατη αμέλεια και αδιαφορία να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη συμφορά όπως είχαν καθήκον, είτε επειδή ενσυνείδητα εκτελούσαν αποστολή προς όφελος ξένων συμφερόντων.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>