Στὸ 1ο ἄρθρο τοῦ Καταστατικοῦ τοῦ Κινήματος τῆς Χ.Δ.  τονίζεται μεταξὺ ἄλλων ὅτι:

“Σκοπός τοῦ Κινήματος τῆς Χριστιανικῆς Δημοκρατίας εἶναι ἡ μελέτη καί ἡ ἀντιμετώπιση πολιτικῶν, κοινωνικῶν, πνευματικῶν καί πολιτιστικῶν προβλημάτων μέ βάση τή χριστιανοκοινωνική διδασκαλία τοῦ Εὐαγγελίου καί τῶν Πατέρων τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, τή δημοκρατική καί κοινοτική ἑλληνική παράδοση καί τά πορίσματα τῆς ἐπιστήμης.”

Σὲ παλαιότερη ἐκδἠλωση χριστιανικοῦ ἐνδιαφέροντος ὅπου εἴχαμε προσκληθεῖ, διατυπώθηκε ἡ ἀπορία γιὰ ποιὸ λόγο γίνεται ἡ ἀναφορὰ στὴν ἐπιστήμη, μὲ δεδομένο ὅτι ἀρκετὲς φορές, τὰ πορίσματά της ἔχουν ἀποτελέσει βάση ἀμφισβήτησης τῆς πίστης μας.

Ἀναδημοσιεύουμε σχετικὰ ἀπόπασμα ἀπόψεων τοῦ Ἀγίου Λουκᾶ τοῦ ἰατροῦ, Ἐπισκόπου Κριμαίας.

Δεν μπορούμε να περιορίσουμε την ανθρώπινη διάνοια που ερευνά την φύση. Ξέρουμε ότι σήμερα η επιστήμη γνωρίζει μόνον ένα μέρος απ’ αυτά που θα έπρεπε εμείς να ξέρουμε για την φύση. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι δυνατότητες της επιστήμης είναι μεγάλες. Σ’ αυτό έχουν δίκαιο και δεν το αμφισβητούμε. Τι λοιπόν αμφισβητούμε εμείς; Γιατί δεν αρνούμαστε την θρησκεία όπως το κάνουν αυτοί και δεν την θεωρούμε αντίθετη προς την επιστημονική γνώση;

Μόνο γιατί με όλη την καρδιά μας πιστεύουμε πως υπάρχει ο πνευματικός κόσμος. Είμαστε σίγουροι πως εκτός από τον υλικό κόσμο υπάρχει άπειρος και ασύγκριτα υψηλότερος πνευματικός κόσμος. Πιστεύουμε στην ύπαρξη των πνευματικών όντων που έχουν διάνοια πολύ πιο υψηλή από ότι έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Πιστεύουμε, με όλη την καρδιά μας, ότι πάνω απ’ αυτό τον πνευματικό και τον υλικό κόσμο υπάρχει Μέγας και Παντοδύναμος Θεός.

Αυτό που εμείς αμφισβητούμε είναι το δικαίωμα της επιστήμης να ερευνά με τις μεθόδους της τον πνευματικό κόσμο. Διότι ο πνευματικός κόσμος δεν ερευνάται με τις μεθόδους που ερευνούμε τον υλικό κόσμο. Οι μέθοδοι αυτές είναι εντελώς ακατάλληλες για να ερευνούμε μ’ αυτές τον πνευματικό κόσμο.

Από πού γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο πνευματικός κόσμος; Ποιος μας είπε ότι υπάρχει; Αν μας το ρωτήσουν οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στη θεία αποκάλυψη θα τους απαντήσουμε το εξής, «μας το είπε η καρδιά μας». Διότι υπάρχουν δύο τρόποι το να γνωρίσει κανείς κάτι, ο πρώτος είναι αυτός για τον οποίο μιλάει ο Γέκκελ και τον οποίο χρησιμοποιεί η επιστήμη για να γνωρίσει τον υλικό κόσμο. Υπάρχει όμως και ένας άλλος τρόπος που η επιστήμη δεν τον ξέρει και δεν θέλει να τον ξέρει. Είναι η γνώση μέσω καρδιάς. Η καρδιά μας δεν είναι μόνο το κεντρικό όργανο του κυκλοφοριακού συστήματος, είναι και όργανο με το οποίο γνωρίζουμε τον άλλο κόσμο και αποκτάμε την ανώτατη γνώση. Είναι το όργανο που μας δίνει την δυνατότητα να επικοινωνούμε με τον Θεό και τον άνω κόσμο. Σ’ αυτό μόνο εμείς διαφωνούμε με την επιστήμη.

Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας Λόγοι και Ομιλίες orthodoxia.online
Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη »  Θεσσαλονίκη

Ἡ ἀναφορὰ τῆς ἐπιστήμης στὸ Καταστατικό μας ἔχει τὴν ἔννοια ποὺ προβάλλει ὁ ἅγιος Λουκᾶς: “Δὲν μποροῦμε νὰ περιορίσουμε τὴν ἀνθρώπινη διάνοια ποὺ ἐρευνᾶ τὴ φύση”. Οὔτε ἡ πίστη μας κινδυνεύει ἀπὸ κάτι τέτοιο. Ὅποιος πιστὸς φοβᾶται μήπως ἡ ἐπιστήμη κλονίσει τὴν πίστη του, δὲν ἔχει στέρη πίστη. Ὅποιος ἐπιστήμονας θεωρεῖ ὅτι μὲ ἐπιστημονικὲς μεθόδους ἀποδεικνύονται οἱ ὑλιστικὲς κοσμοαντιλήψεις, δὲν εἶναι καλὸς ἐπιστήμονας, ὡς πρὸς τὸ συλλογισμό αὐτό. Ὁ πνευματικὸς κόσμος δὲν έρευνᾶται μὲ μεθόδους τῆς ἐπιστήμης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>