- ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΨΑΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ: “ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ”
Για άλλη μια φορά η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική ΑΟΖ, παρεμβάλλοντας προσκόμματα με πολεμικά της πλοία σε έρευνες για πόντιση τηλεφωνικών καλωδίων μεταξύ Κάσου και Καρπάθου από το ιταλικό πλοίο “IEVOLI RELLUME” στις 23 Ιουλίου. Η Ελλάδα αντιδρά επιεικώς υποτονικά, ανεχόμενη τις τουρκικές επεμβάσεις με το πρόσχημα της διατήρησης της ηρεμίας. Έτσι,σταδιακά να παγιώνεται η εκ μέρους της Τουρκίας αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα νησιά του Αιγαίου και η Ελλάδα το αποδέχεται στην πράξη με την αδράνειά της και τους “χαμηλούς τόνους”. Σύμφωνα με μαρτυρία ψαρά που μπήκε στη συχνότητα των συνομιλιών, οι Τούρκοι έκαναν “κουμάντο”κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. Όμως, το γεγονός αυτό δεν έχει αξία, εφόσον δεν έχει την πολιτική βούληση η ίδια να αγωνιστεί να το επιβάλει. Όχι αφήνονταςτηνΤουρκία να “αλωνίζει” και να επιβάλει “γκρίζες ζώνες”, επικαλούμενη το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
Χαρακτηριστικά, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στα τουρκικά ΜΜΕ:
«Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη [στο ιταλικό πλοίο] να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας, ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους»,
Στις διαρροές αυτές απάντησε το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο: «Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει». Η αντίδραση ήρθε με καθυστέρηση, αφού η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για “αφωνία” από την Αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Δούρου:
“Το γεγονός ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο παρεμποδίστηκε στο έργο του από τα τουρκικά πολεμικά σκάφη στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα, με την Τουρκία να επικαλείται το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο καθώς παγιώνει την τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με την κυβέρνηση να αντιδρά χλιαρά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά αορίστως “για διατήρηση του κλίματος διαλόγου”. Η Κάσος βρέθηκε υπό “τουρκική πολιορκία” με πέντε πολεμικά σκάφη, με αποτέλεσμα το ιταλικό πλοίο να περιοριστεί στα 6 νμ και να αποφύγει να βγει στη νόμιμη, από τον ΟΗΕ, ελληνική ΑΟΖ με την οριοθέτηση που έχει γίνει με την Αίγυπτο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε ως όφειλε, με αντι-NAVTEX στην παράνομη τουρκική NAVTEX μεταξύ των χωρικών υδάτων της Κάσου και της Καρπάθου. Η παθητική αντίδραση της Αθήνας στην ουσία ακυρώνει την ελληνική ΑΟΖ, δυτικά του 28ου μεσημβρινού, προς όφελος της Τουρκίας. Είναι άλλωστε αποκαλυπτικές οι… ευχαριστίες που απηύθυνε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προς την ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση “για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους”.
Δυστυχώς, σύμφωνα με μαρτυρία ψαρά που άκουσε τις συνομιλίες των τουρκικών πολεμικών με το ιταλικό πλοίο, “οι Τούρκοι έκαναν κουμάντο στην Κάσο”….
Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το σοβαρότατο αυτό περιστατικό, ισχυριζόμενη ότι αποτράπηκε η περαιτέρω ένταση δια της διπλωματικής οδού. Σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Παύλου Μαρινάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «το ερευνητικό πλοίο το ιταλικό, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας. Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, Ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες … διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Γρίβα, καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, του οποίου άρθρο έχει φιλοξενήσει η “Χ”, το επεισόδιο δεν είναι απλή πρόκληση, αλλά εντάσσεται σε άτυπο πόλεμο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
Την άποψη ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ, αλλά είναι προέκταση των μικρασιατικών παραλίων, διατύπωσε η Τουρκία για πρώτη φορά επί δικτατορίας το 1973, όταν άρχισε να τίθεται θέμα οικονομικής εκμετάλλευσης και ιδίως γεωτρήσεων για πετρέλαιο. Δημοσίευσε χάρτες που μοίραζαν στα δύο το Αιγαίο, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις χερσαίες ακτές της Ελλάδας και όχι τα νησιά της.
Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, ” το να αμφισβητεί η Άγκυρα ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν είναι κάποια “διμερής διαφορά”, ούτε “πρόκληση”, ούτε καν μια απλή επιθετική ενέργεια. Είναι άρνηση της ίδιας τους της ύπαρξης. Όταν αρνείσαι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα γενικώς, αρνείσαι εμμέσως πλην σαφώς την ίδια τους την ύπαρξη ως νομικές οντότητες. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς αρνείσαι και την ελληνική κυριαρχία και επί του εδάφους. Και επειδή τα ελληνικά νησιά είναι κομμάτι της μίας, ενιαίας και αδιαίρετης ελληνικής επικράτειας, αρνείσαι την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας ως χώρα. Τόσο απλά. Άρα, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι ολοκληρωτικού χαρακτήρα…
Οι σημερινές επιθετικές δράσεις της Τουρκίας στην Κάσο είναι κομμάτι μιας συστηματικής, υπομονετικής και επίμονης, στρατηγικής αποδόμησης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, με την Τουρκία να κάνει ένα βήμα τη φορά βασιζόμενη στην αδράνεια, ή τη “μετριοπάθεια” της ελληνικής πλευράς”.