Όπως έχουμε ξαναγράψει, ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του κακουργιοδικείου του Λονδίνου επί του αιτήματος έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Με βαρύτατες, πλην όμως προδήλως αβάσιμες κατηγορίες, αφού οι αποκαλύψεις των wikileaks δεν προορίζονταν για ξένες κυβερνήσεις, αλλά για την ενημέρωση και τη διαφάνεια που δικαιούται ο κάθε απλός πολίτης σε σχέση με τις εγκληματικές -και γι’ αυτό “απόρρητες” κρατικές δραστηριότητες. 

Συντονισμένα, η “εθνική υπηρεσία ασφαλείας”(NSA)  των ΗΠΑ, με τους ομολόγους τους στη Βρετανία, καταπάτησαν κάθε δικαίωμα του Τζούλιαν Ασάνζ, όπως αποκαλύφθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία.

Το απόρρητο της επικοινωνίας του με τους δικηγόρους του παραβιάσθηκε συστηματικά. Έκλεψαν τον υπολογιστή του συνηγόρου του Βαλτάσαρ Γκαρθόν, του Ισπανού δικαστή που είχε ασκήσει δίωξη στον Πινοσέτ. Μόλις ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, που του είχε δώσει άσυλο στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο αντικαταστάθηκε από τον Λένιν Μορένο, ο τελευταίος έδωσε την άδεια στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να υποκλέπτουν κάθε επικοινωνία του. Αυτό έγινε μέσω της ισπανικής εταιρίας Global που είχε αναλάβει την ασφάλεια της πρεσβείας. Πέρα από τις υποκλοπές των επικοινωνιών και των συνομιλιών με τους δικηγόρους του, που μεταδίδονταν ζωντανά στη CIA, έκλεψαν ακόμα και πάνες ενός από τα μωρά του Ασάνζ για να εντοπίσουν το dna του, ενώ σχεδίαζαν ακόμα και απαγωγή και δολοφονία του. Τα παραπάνω κατέθεσαν ως προστατευόμενοι μάρτυρες υπάλληλοι της Global στο βρετανικό δικαστήριο.

Αν προβλέπεται μετά βεβαιότητος ότι στις ΗΠΑ ο Ασανζ δεν θα έχει δίκαιη δίκη, το ίδιο συμβαίνει τώρα στη Μεγάλη Βρετανία. Η πρώτη δικαστής που ανέλαβε την υπόθεσή του, η Emma Arbuthnot, in 2017, είχε σύζυγο και γιο συνδεόμενους με ανθρώπους στους οποίους αποδίδονται εγκληματικές δραστηριότητες στα έγγραφα που αποκάλυψε ο Ασάνζ. Αποσύρθηκε στη συνέχεια των αποκαλύψεων, αν και όφειλε να είχε αυτοεξαιρεθεί. Όμως, παραμένει προϊσταμένη των δικαστών του Westminster στις οποίες περιλαμβάνεται η Vanessa Baraitser, η οποία προέδρευε στην ακροαματική διαδικασία που μόλις ολοκληρώθηκε. Επί 24 υποθέσεων έκδοσης που έχει εκδικάσει, έχει κάνει δεκτές τις 23. Από τις οποίες όμως, οι 6 ανατράπηκαν στο 2ο βαθμό δικαιοδοσίας.

Ενώ η κατηγορούσα αρχή ήταν πανέτοιμη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την υπερασπιστική γραμμή του Ασάνζ, όταν αυτός συνελήφθη, παρεμποδίστηκε συστηματικά η επικοινωνία του με τους δικηγόρους του, η οποία όποτε γινόταν υπό παρακολούθηση. Ως Ρωμαιοκαθολικός, ούτε δικαίωμα να εξομολογηθεί χωρίς παρακολούθηση του δόθηκε.

Αλλά και κατά την ακροαματική διαδικασία, ενάντια σε κάθε έννοια δεοντολογίας, η Baraitser ανάγκαζε τον Ασάνζ να παρακολουθεί μέσα από το γυάλινο κλουβί που προορίζεται για επικίνδυνους και βίαιους εγκληματίες. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δεν έφτανε σ’ αυτόν ο ήχος όσων λέγονταν, αλλά και πάλι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του, χωρίς να ακούει η κατηγορούσα αρχή.

Όσον αφορά στις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές του Μπέλμαρς, ο ειδικός εισηγητής του Ο.Η.Ε. για την τρομοκρατία Nils Melzer δήλωσε ότι “ο κ. Ασάνζ έχει σκοπίμως εκτεθεί, για μια περίοδο αρκετών ετών, σε επίμονες και σταδιακά επιδεινούμενες μορφές σκληρής, απάνθρωπης και προσβλητικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, τα σωρευτικά αποτελέσματα της οποίας θα μπορούσαν να περιγραφούν μόνον ως ψυχολογικό βασανιστήριο” . Δεν δικαιούται ούτε όσα επιτρέπονται στους άλλους κρατουμένους από τον κανονισμό της φυλακής, όπως να έχει ραδιόφωνο στο κελί του.

Κατά τη διαδικασία, περιγράφηκαν από μάρτυρες και οι συνθήκες κράτησης που τον αναμένουν αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τόσο κατά τη διάρκεια της δίκης του, όσο και μετά τη βέβαιη ισόβια καταδίκη του: Ζωή σ’ ένα κελί 20 τ.μ., μεγέθους θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου, απομονωμένος 22 ώρες το εικοσιτετράωρο…

Ήδη, η υγεία του είναι κλονισμένη, ως αποτέλεσμα του πολυετούς περιορισμού του, πρώτα στην πρεσβεία του Ισημερινού και στη συνέχεια στη βρετανική φυλακή του Μπέλμαρς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αυτοκτονήσει.

Όσον αφορά στην ουσία των κατηγοριών εναντίον του, όπου οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις βαπτίζονται “κατασκοπεία”, οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ δεν εξηγούν για ποιο λόγο διώκουν μόνο Ασάνζ και όχι τους δεκάδες δημοσιογραφικούς οργανισμούς που αναδημοσίευσαν τις πληροφορίες του.

ΠΗΓΗ: The Intercept   Άρθρο του Charles Glass (6.10.2020) με τίτλο “Η χωρίς προηγούμενο παράνομη εκστρατεία αφανισμού του Τζούλιαν Ασάνζ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>