
Απαράδεκτη και καταδικαστέα είναι η επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενες βόμβες (ντρονς) προς το Ισραήλ. (φωτο κειμένου) Η οποία έδωσε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να επιχειρηθεί ο αποπροσανατολισμός της προσοχής της κοινής γνώμης από το συντελούμενο έγκλημα στη Γάζα. Όμως, όσοι σπεύδουν ορθώς να καταδικάσουν την ιρανική επίθεση, παριστάνουν πως ξεχνάνε ότι αυτή είναι πράξη αντιποίνων για ισραηλινή πολύνεκρη επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού στις 1 Απριλίου. Ενώ ταυτόχρονα είτε δικαιολογούν, είτε οι ίδιοι εφαρμόζουν τη λογική των “αντιποίνων”, όποτε τους συμφέρει.
Χωρίς αυτή την απρόκλητη επίθεση, δεν θα είχαμε την επικίνδυνη κλιμάκωση του περασμένου Σαββάτου. Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Συρίας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη προερχόμενα από την κατεύθυνση των υψωμάτων του Γκολάν στόχευσαν το ιρανικό προξενείο και «κατέστρεψαν ολόκληρο το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όλους όσοι βρίσκονταν μέσα». Ως νεκροί αναφέρονται 7 στελέχη των “Φρουρών της Επανάστασης”, επίλεκτου σώματος του ιρανικού καθεστώτος. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε την εμπλοκή του, με τον ισχυρισμό ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Αναγνωρίζει όμως ότι έχει πλήξει εκατοντάδες στόχους στη Συρία τα τελευταία χρόνια για τους οποίους δατείνεται ότι συνδέονται με το Ιράν και συμμαχικές ένοπλες ομάδες που οπλίζονται, χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από τους “Φρουρούς της Επανάστασης”.
Είναι γνωστό ότι οι χώροι όπου στεγάζονται διπλωματικές αντιπροσωπείες λογίζονται παγίως και σε όλο τον κόσμο εδάφη του αντιπροσωπευόμενου κράτους. Κατά συνέπεια, το χτύπημα στο προξενείο είναι ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με τον έμμεσο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Αφού ισοδυναμούσε με άμεσο πλήγμα του ιρανικού εδάφους.
Στο σημείο που έχουμε βρεθεί, απαιτείται αυτοσυγκράτηση απ’ όλους προς αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης με απρόσμενες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη.
Να ασκηθεί η δέουσα πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ, προκειμένου να απέχει από πράξεις βίας. Ο πόλεμος στη Γάζα να τελειώσει άμεσα και να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την ειρηνική λύση του Μεσανατολικού, με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
Θλιβερή εκδήλωση της συνενοχής με τη σιωνιστική επιθετικότητα είναι και η απαγόρευση επίσκεψης και δραστηριότητας στη Γερμανία που επιβλήθηκε στον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, επικεφαλής του “Μέρα-25”, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση κατά της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα. Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, ένα ακόμα δείγμα μεταξύ πολλών, ότι ο εκτροχιαζόμενος καπιταλισμός παίρνει συνεχώς διαζύγιο από τη Δημοκρατία.
ΦΩΤΟ: Το βομβαρδισμένο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού.