• ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ “ΔΙΚΗΓΟΡΟ” ΤΟΥ ΤΟΝ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Θλιβερή εικόνα παρουσίασαν οι αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Σε τετραμερές μνημόνιο που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο χώρες, στην Τουρκία και στον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπερκ εκ μέρους του ΝΑΤΟ, δεσμεύθηκαν να μην ενισχύουν τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος Ερντογάν που έχουν αναζητήσει στις χώρες τους πολιτικό άσυλο. Ειδικότερα, όπως με ικανοποίηση ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά, ανέλαβαν «τη δέσμευση να μην υποστηρίξουν το PYD/YPD [κουρδικά κινήματα που έχουν συγκροτήσει την αυτοδιοικούμενη “Ροζάβα” στο συριακό Κουρδιστάν] και του Feto [οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν]» και να  «αποφεύγουν τα εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία και να ενισχύουν τις συνεργασίες». Ανέλαβαν επίσης, την υποχρέωση (παρ. 8.3) να εκδίδουν στην Τουρκία υπόπτους για “τρομοκρατία”, με προϋπόθεση να τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία. Στη βάση αυτή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ-Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλει “βέτο”  για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως “με ικανοποίηση” ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο κ. Στόλτενμπεργκ, ύστερα από διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο προς ένταξη χωρών, με την τουρκική και τον Στόλτενμπεργκ. Ο τελευταίος όλη την Τρίτη, όποτε πήρε το λόγο, αναδείχθηκε σε ένθερμο κήρυκα των τουρκικών “δικαίων”.   

Προκειμένου να ανοίξει γι’ αυτές ο νατοϊκός δρόμος, Σουηδία και Φινλανδία δέχτηκαν να προσαρμόσουν τομείς της εξωτερικής τους πολιτικής, αλλά και την πολιτική παροχής ασύλου σε όσους διώκονται από το τουρκικό καθεστώς, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Άγκυρας. Μόνο χώρες υπό κατοχή και με μειωμένη κυριαρχία έχουν μέχρι τώρα αποδεχτεί παρόμοιες απαιτήσεις.

Τα κέρδη της Τουρκίας από τη συμφωνία, όπως τα κωδικοποιεί η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  είναι τα εξής:

• Πλήρης συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των προεκτάσεων του

• Αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.

• Δέσμευση για μη υποστήριξη PYD/YPG και FETO.

• Αποφυγή περιορισμών εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.

• Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

• Δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

• Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.

• Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

• Υποστήριξη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας στις υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

• Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

«Το γεγονός ότι το “FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση” μαζί με το PKK/YPG/PYD έχει δηλωθεί τόσο ξεκάθαρα σε μια διεθνή συμφωνία, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διεθνή διάσταση στον αγώνα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν» δηλώνει η Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι τα αρχικά “FETO” έχουν επινοηθεί από το τουρκικό καθεστώς και σημαίνουν “Τρομοκρατική Οργάνωση του Φετουλάχ”. Με τη χρήση της ορολογίας αυτής για τους γκιουλενιστές σε έγγραφο διεθνούς συμφωνίας, γίνεται αποδεκτός ο τουρκικός κυβερνητικός ισχυρισμός ότι οι γκιουλενιστές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες.

Η εξέλιξη αυτή, αξιοποιείται καταλλήλως από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία, προς ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα του Ερντογάν.

Προς το παρόν, δεν αναδείχθηκαν οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Η σιγή ως προς το θέμα αυτό, είναι εξίσου επίφοβη με τις πολεμικές ιαχές του τουρκικού καθεστώτος. Άραγε, ποια ανταλλάγματα θα λάβει εις βάρος μας “κάτω από το τραπέζι” ;

Την έκδοση 33 προσώπων θα ζητήσει η Τουρκία

Την επομένη κιόλας της συμφωνίας, η Τουρκία σπεύδει να ζητήσει τον πρώτο “φόρο αίματος” : Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ ανακοίνωσε ότι ” “Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, θα ζητήσουμε από την Φινλανδία την έκδοση έξι μελών του PKK και έξι μελών της Fetö. Και από την Σουηδία την έκδοση δέκα μελών της Fetö και ένδεκα μελών του PKK” . 

Όσο κι αν προσπαθούν οι Σουηδοί και Φινλανδοί κυβερνώντες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, παραμένει γεγονός ότι στην Τουρκία, κανένας πολιτικός αντίπαλος του καθεστώτος δεν πρόκειται να τύχει δίκαιης δίκης, όπως έχουν ξεκαθαρίσει και τα ελληνικά Δικαστήρια τα οποία απέρριψαν το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για έκδοση των διωκόμενων αξιωματικών.

Δεκάδες πολιτικοί πρόσφυγες που ένοιωθαν στις χώρες αυτές ασφαλείς, κινδυνεύουν να καταλήξουν στα μπουντρούμια του τουρκικού καθεστώτος.

Το γεγονός ότι χώρες που μέχρι τώρα προβάλλονταν ως υποδείγματα ανεξαρτησίας και κράτους δικαίου και ελευθερίας και παρείχαν άσυλο σε πολιτικούς πρόσφυγες, διαμορφώνουν την πολιτική τους, ακόμα και τη νομοθεσία τους, σύμφωνα με τις “ορέξεις” ενός πολλαπλά παραβατικού και τυραννικού καθεστώτος, αποτελεί έσχατο εξευτελισμό για τις ίδιες, αλλά και επικίνδυνο σημάδι για την πορεία της διεθνούς κοινότητας συνολικά.

Κι αυτό για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το οποίο κατέστησε ως δόγμα του ότι η Ρωσία είναι άμεση απειλή. Ως ουδέτερες χώρες, κανένα κίνδυνο δεν αντιμετώπιζαν, ενώ εξασφάλιζαν ότι δεν θα είχαν εμπλοκή. Αντίθετα, εντασσόμενες στο ΝΑΤΟ, εκθέτουν τους λαούς τους στον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής. Στην καλύτερη περίπτωση, θα λάβουν ένα “πουκάμισο αδειανό”, αφού η περίπτωση της Ουκρανίας είναι τελείως διαφορετική και δεν προδιαγράφει ότι διατρέχουν κι εκείνες κίνδυνο ρωσικής επίθεσης. Στη χειρότερη, θα περιβληθούν τον “χιτώνα του Νέσσου”. Και χωρίς πολεμική εμπλοκή, θα θυσιάσουν το κοινωνικό τους κράτος και την ασφάλεια που απολάμβαναν, προς όφελος των εξοπλισμών και της ψυχροπολεμικής αγωνίας.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>