Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του αμερικανικού περιοδικού “The Intercept”, η πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αυστραλία Κάρολιν Κένεντι σε δηλώσεις της στην εφημερίδα “Morning Herald” άφησε το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση στο θέμα της δίωξης του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας της κατά του Τζούλιαν Ασάνζ.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έχει ήδη θέσει στον υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν η Αυστραλή ομόλογός του Πένι Γουονγκ κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία πριν δύο εβδομάδες, για να απαντήσει εκείνος ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ασάνζ είναι πολύ σοβαρές και δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Όπως είναι γνωστό, ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στη Μεγάλη Βρετανία σε φυλακές υψίστης ασφαλείας από το 2019, λόγω του αιτήματος των ΗΠΑ να εκδοθεί για να δικαστεί με βαρύτατες κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, που επισύρουν ποινές 170 ετών φυλάκισης. Ο Ασάνζ μέσω των wikileaks είχε αναδείξει εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ, στα οποία αποκαλύπτονται άκρως ενοχλητικές λεπτομέρειες της πολιτικής τους, ακόμα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και άλλοι δημοσιογράφοι έχουν προβεί σε αποκαλύψεις, αλλά δεν ενοχλούν ιδιαίτερα, αφού δεν μπορούν να αποκαλύψουν τις πηγές τους και υπάρχει περιθώριο να διαψευστούν. Στην περίπτωση του Ασάνζ, κοινολογήθηκαν αυθεντικές πηγές που δεν επιδέχονται διάψευση. Η περιπέτειά του είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστεί ότι πριν συλληφθεί, ζούσε περιορισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο.

Αύξηση πιέσεων από κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αυστραλία

Η νέα κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος που ανέλαβε στην γενέτειρα του Ασάνζ Αυστραλία, δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στο ζήτημα της τετράχρονης κράτησης στη Μεγάλη Βρετανία ενός Αυστραλού πολίτη όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ και εξαρτά τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ από την επίλυση αυτού του ζητήματος, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι η προκάτοχος κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Από τον περασμένο Μάιο, ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για την αδυναμία της κυβέρνησής του να πείσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποσύρει το αίτημά της έκδοσης για τον Ασάνζ. Τονίζοντας ότι δεν είχε αφήσει αμφιβολίες στους αξιωματούχους των ΗΠΑ για τη θέση του επί του θέματος.

Αξιοσημείωτη στροφή έκανε μια μέρα αργότερα και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης των Συντηρητικών Πίτερ Ντάτον από την προηγούμενη επικριτική θέση του απέναντι στον Ασάνζ. Είπε ότι η υπόθεση του Ασάνζ είχε τραβήξει πάρα πολύ και θα έπρεπε να φτάσει σ’ ένα τέλος.

Ο Αλμπανέζε ανέβασε και άλλο τους τόνους σε δηλώσεις του προς το ABC στο Λονδίνο, κατά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ : “Ξέρω ότι είναι απογοητευτικό και συμμερίζομαι την απογοήτευση. Δεν μπορώ να κάνω περισσότερα από το να ξεκαθαρίσω ποια είναι η θέση μου. Και η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει σίγουρα πολύ καλά ποια είναι η θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης…Συνεχίζω να λέω κατ’ ιδίαν όσα είπα δημόσια ως ηγέτης των Εργατικών και ως Πρωθυπουργός: φτάνει πια”. Τόνισε ότι η κυβέρνησή του προωθεί τη θέση της αυτή δια της διπλωματικής οδού. Ο Πίτερ Ντάτον συντάχθηκε πλήρως με την κυβέρνηση και δήλωσε ότι θα συνδράμει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Διακοινοβουλευτική επιτροπή υποστηρικτών του Ασάνζ που έχει σχηματιστεί εντείνει τις επαφές με την Πρέσβυ των ΗΠΑ και πιέζει για την επίλυση του θέματος.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες των συγγενών και φίλων του Τζούλιαν Ασάνζ, ότι ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλμπανέζε στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Οκτώβριο, υπάρχουν ελπίδες το θέμα να επιλυθεί, αν και φοβούνται ότι και πάλι θα υπάρξει άρνηση.

Ένας άλλος λόγος που ενδεχομένως η κυβέρνηση των  ΗΠΑ θα ήθελε να κλείσει την υπόθεση είναι ότι δεν θα ήθελε να αναδειχθεί δικαστικά θέμα δίωξης της ελευθερίας του Τύπου κατά την προεκλογική περίοδο.

Το ερώτημα είναι μέχρι πού, πέρα από τα λόγια, είναι οι αυστραλιανές αρχές διατεθειμένες να πιέσουν έμπρακτα τις ΗΠΑ εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά τους και με πράξεις.

Ενδιάμεση λύση;

Αυστραλοί νομομαθείς προβάλλουν και το ενδεχόμενο μιας ενδιάμεσης λύσης: Όπως συνηθίζεται στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο, να υπάρξει συμφωνία κατηγορούσας αρχής και κατηγορουμένου, η δίωξη να περιοριστεί σε αδικήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης ίση με την τετραετία που ο Ασάνζ έχει κρατηθεί κι εκείνος να δηλώσει ένοχος, οπότε και πάλι θα απελευθερωθεί.

Αυστραλοί πρώην γενικοί εισαγγελείς: Επικίνδυνο προηγούμενο

Σε κοινή επιστολή προς τον Αυστραλό Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, ομάδα πρώην γενικών εισαγγελέων της Αυστραλίας τονίζει ότι

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεκδικούν δικαστική δικαιοδοσία έξω από την επικράτειά τους, απαγγέλλοντας κατηγορίες στον Aσάνζ, ο οποίος δεν είναι Αμερικανός πολίτης και δεν διέπραξε τα φερόμενα αδικήματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον νόμο περί κατασκοπείας τους, Πιστεύουμε ότι αυτό δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, που δημοσιεύει πληροφορίες τις οποίες οι ΗΠΑ μονομερώς θεωρούν ότι είναι διαβαθμισμένες για λόγους ασφαλείας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>