Σαν σήμερα, στις 17 Αυγούστου 1944, έγινε η πολύνεκρη επιδρομή των γερμανικών αρχών Κατοχής και των εγχώριων συνεργατών τους στην Κοκκινιά (σημερινή Νίκαια), προσφυγούπολη και προπύργιο της εαμικής Αντίστασης.

Τα ξημερώματα, κύκλωσαν την περιοχή και ο ανδρικός πληθυσμός από 15 έως 60 ετών αναγκάστηκε να συγκεντρωθεί στην πλατεία Οσίας Ξένης, όπου κουκουλοφόροι καταδότες υποδείκνυαν πρόσωπα που εμπλέκονταν στην Αντίσταση. Περίπου τριακόσιοι πενήντα εκτελέστηκαν, μερικοί με θάνατο μαρτυρικό και οκτώ χιλιάδες φυλακίστηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, απ’ όπου οδηγήθηκαν στη Γερμανία.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο ευσεβής λαός της Νίκαιας, τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τις 40 ημέρες υπέρ των κεκοιμημένων κατά τη μαζική αυτή δολοφονία.Πλήθος κόσμο είχε συρρεύσει και από άλλες γειτονιές. Μετά το τέλος της τελετής, οι Γερμανοί μαζί με τους συνεργάτες τους, πολυβόλησαν το πλήθος από τον λόφο της Δεξαμενής.Απολογισμός: άλλοι δέκα νεκροί και τριάντα πέντε τραυματίες.

Το έγκλημα στην Κοκκινιά δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Η δίκη των υπαιτίων έγινε κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, σε κλίμα εκφοβισμού των μαρτύρων. Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, τον Μάρτιο του 1947.

ΦΩΤΟ: Η πλατεία Οσίας Ξένης με τους σκοτωμένους από τον πολυβολισμό μετά την επιμνημόσυνη δέηση στις 24 Σεπτεμβρίου. Του Μιχάλη Νικολινάκου. Πηγή ΕΡΤ    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>