“Γνωρίζουμε την ευαισθησία των ελληνόφωνων Εκκλησιών σε σχέση με το όνομά μας. Κατά συνέπεια, δεν θα τους ζητήσουμε να μας αποκαλούν με ένα όνομα που δεν τους αρέσει. Από τη στιγμή που είμαστε διάδοχοι της ξακουστής Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, δεν είναι πρόβλημα για μας να μας αποκαλούν με αυτή την ονομασία. Όμως, είμαι πεπεισμένος ότι  οι αδελφοί και πιστοί του ελληνόφωνου Ορθόδοξου κόσμου  θα κατανοήσουν ότι δεν μπορούμε να αποκαλούμαστε διαφορετικά από Μακεδόνες και ότι για μας, η Εκκλησία μας είναι και Μακεδονική και Αχρίδας. Πιθανόν να υπάρξουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά η πίστη και η αγάπη μετακινούν και όρη. Εάν και οι δύο πλευρές δείξουν ότι ενεργούν στη βάση της αγάπης, τότε εύκολα θα επιτευχθεί συμφωνία… “

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σκοπίων Στέφανος, (ΦΩΤΟ), σε συνέντευξή του σε σερβική εφημερίδα, ερωτώμενος για την αναγνώριση του εκκλησιαστικού οργανισμού του οποίου προΐσταται, ως “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η συνέντευξη μεταφέρεται στην αγγλόφωνη έκδοση “Orthodox Times”. 

Η πρότασή τους αυτή τέθηκε υπόψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου; Μάλλον όχι, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι η αναγνώριση της εκκλησίας των Σκοπίων ως “Αρχιεπισκοπή Αχρίδας” έγινε με την προϋπόθεση η ονομασία της να μη περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” ἠ παράγωγό του.

Αντ’ αυτού, αφού απέσπασαν την αναγνώριση από το Φανάρι, ανοίγουν τώρα για πρώτη φορά συζήτηση στη βάση της “διπλής ονομασίας”, που φαίνεται να είναι ο στόχος τους. Αποδέχθηκαν την ονομασία “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” για το θεαθήναι, όπως σχολιάζει η αρθρογράφος Έφη Ευθυμίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>