“Kατά συνέπεια, λόγω τυπικού ελαττώματος, το σύνολο της υπερασπιστικής δραστηριότητας στο όνομα της εφεσιβλήτου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πρέπει να λογισθεί ως απαράδεκτο” (In conseguente vizio formale, l’intera attività difensiva svolta a nome della controricorrente Regione Stereà Ellada è da qualificarsi inammissibile). Με αυτή τη διατύπωση, η με αριθμό 21996/3.9.2019 απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας που δικαίωσε τους Διστομίτες κατά της Γερμανίας θεώρησε “δικονομικώς απούσα” την ελληνική πλευρά -λογίσθηκε σαν να μην είχε παραστεί στη δίκη, λόγω νομικού ελαττώματος των νομιμοποιητικών εγγράφων για τους δικηγόρους της!!!   

Η παράλειψη αυτή δεν είχε δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική πλευρά.

Όμως, σε τέτοιας σημασίας δίκη, τέτοιες παραλείψεις δεν επιτρέπονται. Το Δικαστήριο επικαλέσθηκε κυρίως την έλλειψη μετάφρασης των -συνταγμένων στην Ελλάδα-εγγράφων επικυρωμένης από τη ιταλικό Προξενείο, μη αρκούμενο στη περιβολή τους με τον τύπο “apostille”, καθώς και ελλείψεις του περιεχομένου τους.

Οι Διστομίτες εκπροσωπήθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία λόγω των νομικών μεταβολών που είχαν μεσολαβήσει,υποκατέστησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, η οποία είχε ξεκινήσει τον δικαστικό αγώνα.

Η υπόθεση στην Ιταλία ξεκίνησε με την προσπάθεια των Διστομιτών να εκτελέσουν την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λεβαδείας που τους δικαίωνε, επιβάλλοντας κατάσχεση στα περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία, μεταξύ των οποίων τα μερίδα των εισπράξεων της εταιρίας των γερμανικών σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn AG) από την αναλογία της ιδιοκτησίας τους επί των ιταλικών.

Σε πρώτη φάση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε με την 238/2014 απόφασή του τον βασικό ισχυρισμό της γερμανικής πλευράς ότι προστατεύεται από την ετεροδικία και ότι μόνο στα γερμανικά Δικαστήρια μπορούν να εκδικασθούν παρόμοιες υποθέσεις.

Ακολοὐθησε προσφυγή  και δικαστική νίκη της ελληνικής πλευράς, που έγινε δεκτή από το Δικαστήριο της Ρώμης. Την υπ’ αριθ. 5228/2017 απόφαση του Δικαστηρίου εκείνου  προσέβαλαν οι Γερμανοί με έφεσή τους στο Ανώτατο Ακυρωτικό  και ηττήθηκαν αμετάκλητα.

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο της 21996/3.9.2019 απόφασης.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>