Η «Χριστιανική» σήμερα (φύλλο 1147 της 16ης Μαΐου), ως μνήμη για τη (συνεχιζόμενη, δυστυχώς) Άλωση, αλλά και ως διαμαρτυρία για την πρόσφατη, Δευτέρα του Πάσχα, μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σε όλες τις στήλες της δημοσιεύει φωτογραφίες από το περίλαμπρο και μοναδικό αυτό μνημείο. Από τα λίγα, σχεδόν μοναδικό, σωζόμενα μνημεία του Βυζαντίου στην πρωτεύουσά του, την Κωνσταντινούπολη, που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την εικονογράφησή του, η Μονή της Χώρας, μαζί με την Αγια-Σοφιά φυσικά, είναι κάτι σαν τον Παρθενώνα του βυζαντινού πολιτισμού. Και είναι ανεπίτρεπτο το μνημείο αυτό να ατιμάζεται για μια ακόμα φορά, μετατρεπόμενο σε κάτι που δεν έχει σχέση με  την ίδρυσή του, σε μουσουλμανικό τέμενος. Καμία θρησκευτική ανάγκη δεν πληρώνεται εδώ, παρά μόνο η πολιτική εκτουρκισμού και λεηλασίας, που εξακολουθεί, 571 χρόνια μετά την φρικιαστική εκείνη 29 Μαΐου.
Περισσότερα στη σελ. 10 και σε ολόκληρο το φύλλο της “Χριστιανικής” 
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι: Του Γιώργου Σεφέρη, από την επίσκεψή του το 1950, του Ινστιτούτου Dumbarton Oaks, του Κ. Μ. και των τουρκικών ΜΜΕ από την πρόσφατη μετατροπή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>