«Την περασμένη φορά έμπλεξα τους αγίους και αντί να πάω στον Άγιο Αντώνιο, βρέθηκα στον Άγιο Δημήτριο», είχε πει το Νοέμβριο του 2012 η τότε βουλευτής της ΝΔ κα Φωτεινή Πιπιλή σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Δεν είχαν τελειώσει οι επεκτάσεις της 2ης γραμμής του μετρό της Αθήνας, η οποία άρχιζε από τον Άγιο Αντώνιο στο Περιστέρι και τελείωνε στον Άγιο Δημήτριο. Είχε ζητήσει να αφαιρεθούν τα ονόματα των αγίων από τους σταθμούς μετρό. Είχε γράψει και η ” Χριστιανική” σχετικά με αυτή την προκατάληψη της κας Πιπιλή.

Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί ο εκ Θεσσαλονίκης πολιτευτής της ΝΔ κ. Ταχιάος, ο οποίος αφού απέτυχε στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, “τακτοποιήθηκε” ως Πρόεδρος της “Αττικό Μετρό”. Έτσι, ανακοινώθηκε η μετονομασία δύο σταθμών, του Αγίου Δημητρίου-Αλέξανδρος Παναγούλης σε “Αλέξανδρος Παναγούλης”  και του Ευαγγελισμού σε ” Παύλος Μπακογιάννης” . Λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, είτε λόγω της στενής συγγένειας του Πρωθυπουργού με το τιμώμενο πρόσωπο, είτε λόγω το κοστους, η οικογένεια Μπακογιάννη με ανακοίνωση της ζήτησε  να μη γίνει η μετονομασία :

” Ευχαριστούμε θερμά την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.

Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα.

Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ”.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Ταχιάος “αδειάζει” την οικογένεια Μπακογιάννη:

” Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.” 

Για να μη φανεί μονομερής η απόφαση, η Αττικό Μετρό προσπάθησε να ” συμψηφίσει” τα πράγματα, “αποκαθηλώνοντας” την ονομασία ” Άγιος Δημήτριος” από τον σταθμό με τη διπλή ονομασία ” Άγιος Δημήτριος-Αλέξανδρος Παναγούλης” και εμφανίζοντάς την ως δήθεν μετονομασία του σε …”Αλέξανδρος Παναγούλης”.

ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο…ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του κ. Ταχιάου σε σχέση με την ονομασία ” Ευαγγελισμός”, τώρα που αποσύρθηκε η περί Παύλου Μπακογιάννη πρόταση:

” Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία». Όμως «Ευαγγελισμός»; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί.”

Προφανώς ο κ. Ταχιάος αγνοεί ότι το νοσοκομείο ” Ευαγγελισμός” δεν είναι ένας απλός προορισμός ανάμεσα στους άλλους, αλλά από τα πρώτα κτήρια της -έρημης σχεδόν- περιοχής τον 19ο αιώνα, που έδωσε την ονομασία του σε όλη τη γύρω τοποθεσία.

Αν η κα Πιπιλή ευθέως είχε χαρακτηρίσει αντιαισθητική την ονοματοδοσία των σταθμών με ονόματα αγίων, ο κ. Ταχιάος με πρόσχημα την απόδοση τιμών σε πρόσωπα, επιχείρησε να “αποκαθηλώσει” τον “Ευαγγελισμό” και τον “Άγιο Δημήτριο”.

To μετρό του Παρισιού που έχει για πρότυπο ο κ. Ταχιάος έχει δέκα οκτώ (18) σταθμούς με ονομασίες αγίων και τρεις (3) εκκλησιών…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>