• Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος μιλά για την ενεργή συμβολή του προκατόχου του κυρού Αυγουστίνου στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία

του Μανώλη Μηλιαράκη

Στο προηγούμενο φύλλο της «Χ» και με αφορμή το φόνο ενός 18χρονου Ρομά, από σφαίρες αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, έγινε προσπάθεια να προσεγγίσουμε μερικά ουσιώδη αίτια που εξηγούν την αντικοινωνική και συχνά εγκληματική συμπεριφορά μελών της κοινότητας των Ρομά.
Ειδικά για το φόνο του 18χρονου ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι «Δεν είναι σκοπός του σημειώματος αυτού να δικάσει και να καταδικάσει. Το θέμα αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης η οποία επιβάλλεται, χωρίς παρεμβάσεις και σκοπιμότητες να ρίξει, άμεσα, άπλετο φως στις συνθήκες που κατέληξαν στο να χάσει τη ζωή του ένας 18χρονος νέος και να τραυματιστεί βαριά ένας νεότερος του και στη συνέχεια να δικάσει τους υπεύθυνους της τραγωδίας.».

Ταυτόχρονα αναφερθήκαμε στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες γεννούνται, ανατρέφονται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, το ένα τρίτο περίπου των Τσιγγάνων, που ζουν «σε τσαντίρια, σε αχυροκαλύβες και παράγκες,» και προτείναμε ότι η νοσηρή αυτή κατάσταση θα μπορούσε να εξυγιανθεί, σε σημαντικό βαθμό αν πρώτιστα η Πολιτεία και η Εκκλησία επικουρικά, έθεταν ως άμεσο στόχο τους να δοθεί η δυνατότητα στους Ρομά να αποκτήσουν «Σπίτι, Σχολείο και Δουλειά για να εκλείψει η εικόνα της ντροπής».
Η πρόταση αυτή, έγινε γιατί θεμελιακή αρχή της Χ.Δ. και φυσικά και δική μου είναι ότι ο άνθρωπος, ο όποιος Άνθρωπος, είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού των πάντων και κατά συνέπεια οι απόψεις ότι κάποιοι άνθρωποι και εν προκειμένω οι Τσιγγάνοι- Ρομά είναι από τη φύση τους, είναι γεννημένοι, είναι από το DNA τους, εγκληματίες, δεν έχουν θέση στην ανθρωπολογία του Κινήματος που διακονώ από τα φοιτητικά μου χρόνια.
Τέτοιες απόψεις ανήκουν σε ολοκληρωτικές κοσμοθεωρίες και ιδεολογίες. Αυτές στήριξαν ιδεολογικά τα ειδεχθή ιστορικά εγκλήματα, των φυλετικών διακρίσεων, που επί αιώνες είχαν επιβάλει οι Αποικιοκράτες σε βάρος των Μαύρων γιατί πίστευαν ότι «οι Μαύροι, από τη φύση τους ήταν ανθρωποειδή όντα και όχι άνθρωποι, που προορισμός τους ήταν να υπηρετούν τον Λευκό!!!». Τέτοιες απόψεις γέννησαν τα Άουσβιτς, σε βάρος Εβραίων, Τσιγγάνων και ομοφυλόφιλων, γιατί «από τη φύση τους μόλυναν την Αρία φυλή»!
Δεν είναι λοιπόν από τη φύση τους οι Ρομά εγκληματίες, όπως και κανένας άνθρωπος-Εικόνα του Τριαδικού Θεού. Γίνονται μέσα στην Κοινωνία και αυτή η Κοινωνία μπορεί και έχει χρέος, με κόπο και χρόνο, να τους δώσει τα μέσα για να εκλείψει η εικόνα της ντροπής, αν το θέλει και αν δεν την βολεύει η από χρόνια συνεχιζόμενη αθλιότητα.

Το παράδειγμα του Αυγουστίνου Καντιώτη, ας γίνει υπόδειγμα

Για του λόγου το αληθές είχε γίνει, στο προηγούμενο σημείωμά μου, μια επιγραμματική αναφορά, στο ιστορικό και επαναστατικό για την εποχή του, παράδειγμα, προς μίμηση, του Μακαριστού, πρώην Μητροπολίτου Φλωρίνης, κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη. Το υπενθυμίζω. Πριν 50 περίπου χρόνια, που είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Φλώρινας, μια από τις πρώτες ενέργειες του ήταν να μοιράσει οικόπεδα, της Εκκλησίας, στους Τσιγγάνους της περιοχής του, οι οποίοι έμεναν σε τσαντίρια, όπως όλοι, τότε, οι Τσιγγάνοι της Επικράτειας. Για τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας, επικοινωνήσαμε, προ ημερών, με τον νυν Μητροπολίτη Φλωρίνης και Εορδαίας, Σεβασμιώτατο κύριο Θεόκλητο.
*Σεβασμιώτατε, πριν μισό περίπου αιώνα ο πατήρ Αυγουστίνος διένειμε στους Ρομά τις περιοχής σας οικόπεδα για να αποκτήσουν σπίτι. Τι έγινε από τότε;
* Δεν τους μοίρασε μόνο οικόπεδα, αλλά φρόντισε να τους δοθεί Ταυτότητα, γιατί δεν είχαν, να βαπτιστούν, όσοι το ήθελαν και τους τόνισε την ανάγκη να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα.
* Τι ακολούθησε;
* Με το να πάρουν Ταυτότητα, απόκτησαν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση στο Κράτος για να πάρουν στεγαστικό Δάνειο και έτσι έχτισαν σπίτια.
*Σήμερα τι γίνεται;
* Και σήμερα έχομε κοινωνία μαζί τους. Έχουν εξάλλου ενσωματωθεί με τους άλλους Έλληνες. Τα παιδιά τους πηγαίνουν Σχολείο. Έχτισαν και Εκκλησία μόνοι τους.
* Εδώ, Σεβασμιώτατε, έχομε αυξημένη παραβατικότητα και εγκληματικότητα, από τους Ρομά, ιδίως στη διακίνηση ναρκωτικών, στη Φλώρινα τι συμβαίνει;
* Εμείς δεν έχομε εγκληματικότητα. Οι Άνθρωποι είναι οικογενειάρχες και ζουν όπως όλοι. Βέβαια όπως σε όλη την Ελλάδα και εδώ γίνονται παραβιάσεις του νόμου, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι οι παραβάτες είναι κατά κανόνα Τσιγγάνοι, όχι.
Αυτά ως μια απάντηση στους αγαπητούς φίλους και αδελφούς που διάβασαν και σχολίασαν, αρνητικά, το άρθρο μου στη «Χ», στις 28-11-2021.
Και ένα μικρό σχόλιο:
Η ατέρμονη, δυστυχώς, αλυσίδα των όντως ειδεχθών εγκλημάτων, γυναικοκτονίες, βιασμοί ανηλίκων, βιασμοί από πατέρα-τέρας στο ανήλικο παιδί του(!),δολοφονίες γερόντων κ.λ.π., που καθημερινά μεταδίδουν τα ΜΜΕ, δεν έχουν δράστη τους Τσιγγάνο-Ρομά, έχουν ένα κάποιο από εμάς, τους πολιτισμένους και με καθαρό DNA!

Χριστιανική 11.11.2021 φύλλο 1089

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>