Τους 25 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μέσα στο σαββατοκύριακο, μεταξύ των οποίων 16 άμαχοι, ενώ 4 ισραηλινοί άμαχοι σκοτώθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα.

Ήδη, μεταδίδεται η σύναψη ανακωχής από το απόγευμα σήμερα.

Για την κλιμάκωση αυτή κύρια αιτία είναι η ουσιαστική μετατροπή της λωρίδας της Γάζας σε γκέτο. Σε μια έκταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων συνωθούνται πάνω από 1.800.000 άνθρωποι, με πυκνότητα πληθυσμού άνω των 5.000 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η Θάσος έχει έκταση μεγαλύτερη, 379 τ.χ. Όλος αυτός ο πληθυσμός προέρχεται από την προσφυγοποίηση των κατοίκων της παλαιστινιακής ενδοχώρας κατά τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους.

Μπορεί ο ισραηλινός στρατός κατοχής να αποχώρησε, αλλά η περιοχή παραμένει σε καθεστώς αποκλεισμού και ασφυκτικών περιορισμών, με τους κατοίκους και ιδίως τους νέους να μην έχουν καμμία προοπτική. Αυτή είναι και η αιτία που η ριζοσπαστικοποίηση του πληθυσμού είναι μεγαλύτερη από αυτή της Δυτικής όχθης.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστορικό Τομ Σεγκέβ, η ολοσχερής εκδίωξη των Παλαιστινίων ήταν κεντρικός άξονας των επιδιώξεων του Σιωνισμού: Σε συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 1967, ο πρωθυπουργός Λεβί Εσκόλ είχε εξετάσει ακόμα και την πιθανότητα να κοπεί η παροχή νερού στους κατοίκους της Γάζας, ώστε να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν αλλού.(Και σε άρθρο του Aderet, Ofer (17 November 2017) στην εφημερίδα Χααρέτζ).

Αν αποτράπηκαν οι “ριζικές λύσεις” που επέτασσε η σκληρή σιωνιστική πολιτική, παραμένει το γεγονός της συγκέντρωσης τόσων ανθρώπων σε μια περιοχή που λειτουργεί ουσιαστικά σαν γκέτο, μια κατάσταση-όνειδος για τη διεθνή κοινότητα.

Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η άρση του αποκλεισμού της Γάζας και η επιστροφἠ των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>