«Βλακ Φράιντεϊ» – ή μήπως «Βλαχ»; αλλά τι μας φταίνε οι βλάχοι;- αγγλοελληνιστί «Black Friday» είναι μια Παρασκευή εκπτώσεων.
Τέλη Νοεμβρίου, αύριο*. Αλλά όπως όλα τα μωροεισαγόμενα στην κοιτίδα, πάλαι ποτέ του πολιτισμού, σήμερα του μιμητισμού, Ελλάδα, ιδέαν  δεν έχουμε περί τίνος πρόκειται.
Αφήστε που έχουμε γίνει πια και η κοιτίδα της έκπτωσης.
Ακούστε, λοιπόν, τι θα πει «Μπλακ Φράιντεϊ». Ξεκίνησε, λοιπόν, πού αλλού; Στην Αμερική, τον προ-προπροηγούμενο αιώνα. Ήταν η μέρα που έπεφταν οι τιμές των στα παζάρια των σκλάβων, λόγω της εποχής
του χρόνου, επειδή το χειμώνα δεν υπήρχε ανάγκη για αγροτικές δουλειές, για το μάζεμα του καλαμποκιού και των άλλων καρπών.
Όταν οι κτηματίες-αγρότες τελείωναν τις αγροτικές δουλειές, ξεπουλούσαν του μαύρους σκλάβους τους, για να μην τους ταΐζουν και τους στεγάζουν στην περίοδο του χειμώνα.
Και όπως γνωρίζουμε από την Ιστορία, έφτανε τότε το εμπόριο στο απόγειο της απανθρωπίας: μια οικογένεια μαύρων σκλάβων μπορούσε να πουληθεί, σε περισσότερους από έναν έμπορο! Έτσι, με την αλλαγή ιδιοκτήτη κάθε φορά, διαλύονταν οι οικογένειες των δύστυχων αυτών.
Πολλοί δε, θα πέθαιναν από το κρύο και την πείνα στη διάρκεια του χειμώνα. Την άνοιξη θα αγόραζαν
άλλους -έτσι κι αλλιώς οι «εισαγωγές» από την Αφρική συνεχίζονταν…
Αυτοί που αγόραζαν δε μαύρους κοψοχρονιά ήταν οι περισσότεροι έμποροι δούλων, για να τους ξαναπουλήσουν την άνοιξη, σε μεγαλύτερες τιμές!
Αυτές ο απάνθρωπες και πέρα από κάθε έννοια ανθρώπινου δικαίου αγοραπωλησίες γίνονταν την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.
Ανάμνηση αυτής της φτηνής αγοράς μαύρων σκλάβων είναι η «Μπλακ Φράιντεϊ».
Και καλά, ας πούμε ότι οι Αμερικανοί κράτησαν το «έθιμο» αυτή τη μέρα. Εμείς όμως τι σχέση έχουμε
με τέτοια «έθιμα»;
Η απάντηση στο ρητορικό ερώτημα πωλείται και αυτή στη φτήνια των ημερών…

“Χριστιανική” 28 Νοεμβρίου 2019 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>