
Συντονισμός και κοινή δράση για διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων πίεσης της Ελλάδας κατά του Ισραήλ
Το ελληνικό τμήμα του διεθνούς παλαιστινιακού κινήματος BDS για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων [η ονομασία από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων «Boycott (Μποϊκοτάζ), Divestment (αποχή από επενδύσεις), Sanctions (κυρώσεις)] μας έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την κοινή επιστολή της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας) για τη Γάζα:
Χαιρετίζουμε την κοινή πρωτοβουλία των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν από την κυβέρνηση να καταδικάσει ρητά την γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και την πολιορκία που επιβάλλει, και την καλούν να προχωρήσει σε διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το ισραηλινό κράτος.
Η ανάδειξη αυτού του αιτήματος, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αποτελεί αναγκαίο, αρχικό, βήμα πίεσης – και πρέπει να ενισχυθεί.
Η Ελλάδα δεν διατηρεί απλώς “στρατιωτική συνεργασία”. Έχει υπογράψει συμφωνία SOFA (Status of Forces Agreement) με το Ισραήλ. Βάσει αυτής, ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να σταθμεύσουν στο ελληνικό έδαφος.
Αυτή η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί από τη Βουλή, άμεσα. Η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση για να αναλάβει πρωτοβουλίες οφείλει να συνοδεύεται από διεκδίκηση συγκεκριμένων και ξεκάθαρων πρωτοβουλιών. Μόνο έτσι θα πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις υπεκφυγές και θα έρθει ενώπιον των συγκεκριμένων ευθυνών της, ώστε να αξιοποιήσει εθνικά εργαλεία της εξωτερικής της πολιτικής, με βάση το διεθνές δίκαιο.
Το BDS Greece, απηχεί τα αιτήματα της πιο πλατιάς και πιο αντιπροσωπευτικής συμμαχίας της Παλαιστινιακής κοινωνίας – του κινήματος BDS.
Το BDS συντονίζεται από την Παλαιστίνη, από την Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή (BNC), που αναδεικνύεται από τη συμμαχία 33 Παλαιστινιακών οργανώσεων, συνδικάτων, ενώσεων αγροτών, γυναικών, επιστημόνων, αλλά και Παλαιστινίων της διασποράς.
Το BDS τονίζει σαφώς ότι για να ασκηθεί ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ δεν αρκεί η διακοπή των στρατιωτικών σχέσεων. Απαιτείται επιβολή νόμιμων κυρώσεων στο Ισραήλ και καθολικό εμπάργκο όπλων. Η διεκδίκηση αυτών των μέτρων είναι πιο επιτακτική από τη στιγμή που σε διεθνή φόρα η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει έστω και στην παραμικρή στήριξη μέτρων που επιβάλλουν λογοδοσία στο Ισραήλ για τα εγκλήματά του (π.χ. καταψήφιση στο Συμβούλιο Υπ. Εξ. Ε.Ε. για την ακύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ).
Η Ελλάδα έχει νομική υποχρέωση, όχι απλώς ηθική ευθύνη, να διακόψει τη συνεργασία της με το Ισραήλ, βάσει:
➡ της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
➡ της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης – ICJ (Ιούλιος 2024)
➡ του ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2024)
Όσον αφορά την απροθυμία των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν αυτή τη στοιχειώδη πρωτοβουλία:
Δεν τοποθετούνται απλά στο πλευρό της κυβέρνησης, αλλά και δίπλα στο ισραηλινό καθεστώς και τα εγκλήματά του.
Έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα που εκφράζεται ξεκάθαρα μέσα από ανακοινώσεις σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, δικηγορικών συλλόγων κ.α. και φωνάζει:
Όχι στο όνομά μας!
Ο συντονισμός στο κοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία, όμως χρειάζεται να επεκταθεί κοινωνικά.
Ο μόνος τρόπος να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση είναι να μετατραπεί σε πλατύ συντονισμό: με μαζικούς φορείς του εργατικού κινήματος, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς του πολιτισμού και της επιστήμης.
Καλούμε κάθε άνθρωπο με συνείδηση, τους μαζικούς φορείς να αξιοποιήσουν την κοινή επιστολή των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης. Να κάνουν τον συντονισμό δική τους υπόθεση, στους χώρους τους, ώστε να κλιμακωθεί η λαϊκή πίεση στη συνένοχη ελληνική κυβέρνηση:
✴ Διακοπή των στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ και της συμφωνίας SOFA
✴ Επιβολή νόμιμων κυρώσεων στο Ισραήλ
✴ Καθολικό εμπάργκο όπλων