Ασθενείς νοσοκομείων και βρέφη θύματα πολέμου
Στους 11.000 οι νεκροί
Μόλις επιβεβαιώθηκε και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Σίφα, με πρόσχημα τη χρήση εγκαταστάσεων από τη Χαμάς. Ήδη, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό “Intercept” οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση φτάνουν τους 11.000.
Αναλυτικά οι εξελίξεις στην πολύπαθη Γάζα, όπου ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει. Πλήττονται οι υποδομές υγείας με θύματα ασθενείς και βρέφη.
του Γιάννη Πεγειώτη
ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΓΑΖΑ
Σύμφωνα με ΓΑΛΛΙΚΕΣ πηγές πληροφόρησης “Κανένα από τα νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας, το μεγαλύτερο του θύλακα, όπου οι εκκενώσεις έχουν παρεμποδιστεί από τις σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς”
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΙΦΑ
Το Γραφείο Ανθρωπιστικών ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ μας ενημέρωσε σήμερα για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Σίφα:
“Οι βομβαρδισμοί και οι ένοπλες συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας εντάθηκαν από το απόγευμα της 11ης Νοεμβρίου. Οι κρίσιμες υποδομές, όπως ο σταθμός οξυγόνου, οι δεξαμενές νερού και ένα πηγάδι, η καρδιαγγειακή εγκατάσταση και το μαιευτήριο, υπέστησαν ζημιές και τρεις νοσοκόμες σκοτώθηκαν. Ενώ πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι και κάποιοι από το προσωπικό και οι ασθενείς κατάφεραν να φύγουν, άλλοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα, φοβούμενοι να φύγουν ή σωματικά ανίκανοι να το κάνουν. Περίπου 3.000 ασθενείς και προσωπικό, μαζί με 15.000 εκτοπισμένους πιστεύεται ότι παραμένουν στο νοσοκομείο.
Στη Σίφα, δύο πρόωρα μωρά και άλλοι δέκα ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τη διακοπή ρεύματος που ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη ιατρικών αναλώσιμων. Άλλα 36 μωρά σε θερμοκοιτίδες καθώς και ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου. Στις 12 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι είχε χάσει την επικοινωνία με τις επαφές του στη Σίφα”
Παρά την διόρθωση του δίκτυο επικοινωνίας η κατάσταση λειτουργίας δεν έχει .ουσιαστικά βελτιωθεί στο Νοσοκομείο.
ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΤΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Η κοινή δήλωση της κας Laila Baker, Περιφερειακής Διευθύντριας του UNFPA των Αραβικών Κρατών, της κας Adele Khodr, Περιφερειακής Διευθύντριας της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και του , Δρ. Ahmed Al-Mandhari, Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο εικονογραφεί μια κατάσταση τραγική :
— Οι περιφερειακοί διευθυντές της UNFPA, της UNICEF και του ΠΟΥ ζητούν επείγουσα διεθνή δράση για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων επιθέσεων σε νοσοκομεία στη Γάζα.
Είμαστε τρομοκρατημένοι με τις τελευταίες αναφορές επιθέσεων στο Νοσοκομείο Al-Shifa, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Al-Rantissi Naser, στο Al-Quds Hospital και σε άλλα στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα, που σκοτώνουν πολλούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Οι έντονες εχθροπραξίες γύρω από πολλά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα εμποδίζουν την ασφαλή πρόσβαση του υγειονομικού προσωπικού, των τραυματιών και άλλων ασθενών.
Τα πρόωρα και τα νεογέννητα μωρά που λαμβάνουν υποστήριξη ζωής πεθαίνουν λόγω διακοπής ρεύματος, οξυγόνου και νερού στο νοσοκομείο Al-Shifa, ενώ άλλα βρίσκονται σε κίνδυνο. Το προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία αναφέρει έλλειψη καυσίμων, νερού και βασικών ιατρικών προμηθειών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όλων των ασθενών.
Τις τελευταίες 36 ημέρες, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει τουλάχιστον 137 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, με αποτέλεσμα 521 θανάτους και 686 τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων 16 θανάτων και 38 τραυματισμών εργαζομένων στον τομέα της υγείας εν ώρα υπηρεσίας.
Προ ημερών μια πολυμερής ανάλυση στο “Φρανς 24″ ο ειδικός στην ανάλυση μαχών και πολεμικών τακτικών ανέλυσε τη νέα τακτική και των δύο εμπολέμων μερών στη ΓΑΖΑ:
” Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει βαθύτερα στη Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες, οι πολεμικές τακτικές έχουν αλλάξει δραματικά και από τις δύο πλευρές, λέει ο Wassim Nasr του FRANCE 24.
Αναλύοντας πλάνα που κυκλοφόρησε ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς, εξηγεί πώς η χρήση τόσο των ρουκετών ακοντίου όσο και των όλμων δείχνουν ότι ο αστικός πόλεμος, και επομένως η τελευταία «και πιο δύσκολη φάση» των μαχών, βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη σε ορισμένες περιοχές.”
Αστικός πόλεμος στη σημερινή ΠΟΛΕΜΙΚΗ πραγματικότητα είναι συνώνυμος με τη μερική η τη μαζική χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων από τους Ισραηλινούς και κατακλυσμιαία απάντηση ανορθόδοξων πολεμικών μηχανών και τακτικών από τη Χαμάς.Και οι δύο προσεγγίσεις και τακτικές οδηγούν σε εν μέρει η ολοκληρωτικά τυφλά κτυπήματα με πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες και πολυτραυματισμούς οδυνηρούς στους οποίους επιζώντες και ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.
Τώρα με τα νοσοκομεία στη Βόρεια ΓΑΖΑ σε ολοκληρωτική υποβάθμιση χωρίς ουσιαστική λειτουργία, χωρίς ηλεκτρισμό είναι πλέον ξεκάθαρο πως στην τέταρτη φάση του πολέμου το τίμημα πληρώνουν οι άμαχοι ,τα παιδιά και με τραγικό τρόπο τα βρέφη….
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ μας ενημερώνει αναλυτικά για την κατάσταση στην ΓΑΖΑ
Το Νοσοκομείο Al Ahli, στην πόλη της Γάζας, είναι η μόνη ιατρική μονάδα που μπορεί να δέχεται ασθενείς
Στη Γάζα, οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας ζημιές στις δεξαμενές νερού του νοσοκομείου, στο σταθμό οξυγόνου, στις καρδιαγγειακές εγκαταστάσεις και στο μαιευτήριο. Τρεις νοσοκόμες φέρεται να σκοτώθηκαν.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ αναφέρει ότι ενώ κάποιο προσωπικό και ασθενείς κατάφεραν να φύγουν, άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα, είτε φοβούνται πολύ να φύγουν είτε δεν μπορούν να το κάνουν για ιατρικούς λόγους.
Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ειδικά βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση γύρω ή εντός νοσοκομείων πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία και την προστασία των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και άλλων πολιτών.
Ο OCHA προειδοποιεί ότι οι ζωές στη Γάζα κρέμονται από μια κλωστή λόγω εξάντλησης των καυσίμων και των ιατρικών προμηθειών.
Χθες, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Al Quds στην πόλη της Γάζας δεν λειτουργεί πλέον λόγω έλλειψης καυσίμων και διακοπών ρεύματος.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο Συντονιστής Αρωγής Έκτακτης Ανάγκης, είπε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για πράξεις πολέμου σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό είναι ασυνείδητο, κατακριτέο και πρέπει να σταματήσει.
Μετά την κατάρρευση των υπηρεσιών και των επικοινωνιών στα νοσοκομεία στο βορρά, το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν έχει ενημερώσει τα στοιχεία των θυμάτων στη Γάζα από τις 10 Νοεμβρίου.
Η Γάζα βρίσκεται σε μπλακ άουτ για περισσότερο από ένα μήνα τώρα.
Χθες (Δευτέρα 13.11), 76 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, προμήθειες υγείας, εμφιαλωμένο νερό, κουβέρτες, σκηνές και προϊόντα υγιεινής πέρασαν από την Αίγυπτο στη Γάζα. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των φορτηγών που έχουν εισέλθει στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου σε 981.
Προ ολίγου λάβαμε πρόσθετη ενημέρωση για την κατάσταση των υγειονομικών εγκαταστάσεων στη Βόρεια Γάζα
Όλα τα νοσοκομεία εκτός από ένα στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα (στο εξής: η βόρεια) φέρεται να είναι εκτός λειτουργίας, από τις 13 Νοεμβρίου, λόγω έλλειψης ρεύματος, ιατρικών αναλωσίμων, οξυγόνου, τροφίμων και νερού, που επιδεινώνεται από βομβαρδισμούς και μάχες στις γειτονιές τους. Το Νοσοκομείο Al Ahli, στην πόλη της Γάζας, το οποίο φιλοξενεί επί του παρόντος περισσότερους από 500 ασθενείς, φέρεται να είναι η μόνη ιατρική μονάδα που μπορεί να δέχεται ασθενείς, εν μέσω αυξανόμενων ελλείψεων και προκλήσεων.
Στο νοσοκομείο Σίφα, 32 ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία πρόωρα μωρά, φέρεται να έχουν πεθάνει από τις 11 Νοεμβρίου, μετά τη διακοπή ρεύματος και εν μέσω άθλιων συνθηκών. Από τα μεσάνυχτα, μεταξύ 12 και 13 Νοεμβρίου, περίπου 600-650 νοσηλευόμενοι, 200-500 υπάλληλοι και 1.500 εσωτερικά εκτοπισμένοι πιστεύεται ότι παρέμειναν στο νοσοκομείο. Μεταξύ των ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου ήταν σύμφωνα με αναφορές 36 μωρά σε θερμοκοιτίδες και αρκετοί ασθενείς με αιμοκάθαρση.
Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ειδικά βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (ΔΑΔ) και όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να διασφαλίζουν την προστασία τους. Και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία στρατιωτικών στόχων από επίθεση. Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση γύρω ή εντός νοσοκομείων πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία και την προστασία των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και άλλων πολιτών. Πρέπει να λαμβάνονται όλες οι εφικτές προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών προειδοποιήσεων, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και άλλων πολιτών να απομακρυνθούν με ασφάλεια. Οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν την εκκένωση των νοσοκομείων στο βορρά. Ωστόσο, όπως έχει προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για «θανατική ποινή», δεδομένου ότι ολόκληρο το ιατρικό σύστημα καταρρέει και τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερους ασθενείς.