Την ερχόμενη εβδομάδα, αρχίζουν οι εμβολιασμοί αντι-covid-19 στη Μεγάλη Βρετανία. Η Ανεξάρτητη Βρετανική Αρχή Φαρμάκων και Προϊὀντων Υγείας (MHRA) ενέκρινε με εισήγησή της προς την Κυβέρνηση το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech, η οποία και έγινε δεκτή. Όπως επεσήμανε η Υπουργός Υγείας, η ταχύτερη διαδικασία οφείλεται στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., οι χώρες-μέλη της οποίας αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Φαρμάκων (ΕΜΑ).  

“Αντίθετος με τον πολιτισμό μας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός”

Η εξέλιξη αυτή ευνοεί τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η δημοτικότητα έχει πέσει λόγω των επικρίσεων που δέχεται για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε υψηλό αριθμό νεκρών (69 752). Παράλληλα, δυσκολεύεται να περάσει επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο Φάιζερ/ΜπίοΝΤεκ: 1. Το εμβόλιο βασίζεται σε μέρος του γενετικού κώδικα του covid-19 (το RNA ή ριβοζονουκλεϊκό οξύ) που “μεταφράζει” τον γενετικό κώδικα του DNA και δίνει οδηγίες στα κύτταρα τι να παράγουν. 2. Όταν ο ασθενής εμβολιάζεται, εισέρχεται στα κύτταρα και δίνει εντολή παραγωγής της πρωτεϊνης του ιού covid-19. 3. Τούτο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων και την ενεργοποίηση λεμφοκυττάρων Τ, έτοιμων να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα. 4. Εάν ο ασθενής μολυνθεί με covid-19, τα αντισώματα και τα λεμφοκύτταρα Τ αυτόματα ενεργοποιούνται για να καταπολεμήσουν τον ιό

“Θα μας επιτρέψει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας”, δήλωσε. Κατά την τακτική συνέντευξη της Τετάρτης δήλωσε ότι ενώ ενθαρρύνει « τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, δεν είναι στον πολιτισμό μας, ούτε στις προθέσεις μας να κάνουμε τα εμβόλια υποχρεωτικά»

Οι Βρυξέλλες δεν είδαν με καλό μάτι την εξέλιξη αυτή, με τον δικό τους οργανισμό να διατείνεται ότι η δική του διαδικασία έγκρισης είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Η έγκριση για την Ε.Ε. θα έλθει το αργότερο στις 29 Δεκεμβρίου.

Ευκταίο είναι, η προβαλλόμενη αποτελεσματικότητα των παρασκευαζομένων εμβολίων να επαληθευθεί από τους μαζικούς εμβολιασμούς με τις κατά το δυνατό λιγότερες παρενέργειες.

Ενόψει της διάθεσης του εμβολίου στο κοινό, η εφημερίδα “Μίρρορ” δημοσιεύει το παράπλευρο γράφημα, με το οποίο επεξηγείται ο τρόπος λειτουργίας του.

ΦΩΤΟ:  Η Πρόεδρος της  MHRA Τζουν Ρέιν, που έκανε την εισήγηση στη βρετανική κυβέρνηση για την έγκριση του εμβολίου.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>