
ΜΗΤΡOΠOΛΙΤΗΣ ΚOΡΥΤΣΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗΣ: O ΝΕOΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚOΠOΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, την Κυριακή Β΄ των Νηστειών, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, 16 Μαρτίου 2025, μετά τη Θεία Λειτουργία, συνήλθε στο Συνοδικό Κέντρο στα Τίρανα η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας με θέμα την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Μετά την προσευχή, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη, με κανονικές ψήφους εξέλεξαν παμψηφεί τον διάδοχο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου.
Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης ανεδείχθη Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας και Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.
Στη συνέχεια τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού η ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, όπου η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε δημοσίως το απόφαση της εκλογής, υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη της: τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Απολλωνίας και Φίερι, Ελμπασάν, Βερατίου, Αμαντίας και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κρούγιας. Πλήθος πιστών που είχε κατακλύσει το εσωτερικό του ναού και τον αύλειο χώρο, σε ατμόσφαιρα χαράς και δοξολογίας προς τον Θεό, αναφώνησαν «Άξιος» για τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλβανίας. Ο Νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιωάννης ανέγνωσε κατόπιν το Μέγα Μήνυμα και το υπέγραψε στην Αγία Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας επισήμως την αποδοχή του υψηλού λειτουργήματος.
Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος κ. Ιωάννης υπήρξε στενός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου επί 32 έτη, εκ των οποίων τα 27 ως Μητροπολίτης Κορυτσάς. Διακρίθηκε για το ποιμαντικό του έργο και τη συμβολή του στην ανασυγκρότηση της Εκκλησίας, την καλλιέργεια της θεολογικής παιδείας και την ενίσχυση των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας. Αρίστευσε στις θεολογικές του σπουδές στις ΗΠΑ (στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης) και επέστρεψε στην Αλβανία για να συμβάλει στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου κυρού Αναστασίου στην ανασύσταση της διαλυμένης Εκκλησίας της Αλβανίας. Από το 1993 υπηρέτησε ως Καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου, μεταφραστής πολυάριθμων θεολογικών κειμένων και συγγραφέας του πρώτου εγχειριδίου Δογματικής στην αλβανική γλώσσα. Ίδρυσε το περιοδικό «Tempulli» (Ναός), εκπροσώπησε την Εκκλησία σε διορθόδοξες και διαχριστιανικές συναντήσεις και τιμήθηκε με διακεκριμένους τίτλους για τη συμβολή του στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον διαθρησκειακό διάλογο.
Η «Χριστιανική» εύχεται στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Ιωάννη να είναι καρποφόρος η διακονία του στο πηδάλιο της τοπικής εκκλησίας, προς δόξαν Θεού και προς διακονίαν του λαού του Θεού.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιωάννης (κατά κόσμον Φατμίρ Πελούσι) γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1956, με καταγωγή από οικογένεια Μπεκτασήδων. Το 1944 ο πατέρας του φυλακίστηκε ως «εχθρός του κράτους». Στις 24 Ιουνίου 1979 έλαβε κρυφά το βάπτισμα από τον ιερέα Κοσμά (μετέπειτα Επίσκοπο Απολλωνίας), με το όνομα Ιωάννης. Εργάστηκε σε ψυχιατρική κλινική και κινδύνευσε, πολλές φορές, να συλληφθεί. Με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας, εισήλθε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, με υποτροφία από την αλβανική κοινότητα των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έμαθε για την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία, όπου και επέστρεψε, μετά από πρόσκλησή του, το 1992. Στις 27 Φεβρουαρίου 1994 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους πρεσβύτερος από τον Αναστάσιο. Το 1995 αναχώρησε για τις ΗΠΑ ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 1996 επέστρεψε ξανά στην Αλβανία και διορίστηκε βοηθός πρύτανη του Θεολογικού Σεμιναρίου της Αναστάσεως του Χριστού στο Δυρράχιο, με την ανάδειξή του στο βαθμό του αρχιμανδρίτη στις 19 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Στην ιδρυτική συνεδρίαση της νεοσύστατης Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, στις 18 Ιουλίου 1998 στα Τίρανα, ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης εξελέγη Μητροπολίτης Κορυτσάς, μετά την παραίτηση του μητροπολίτη κ. Χριστόδουλου (Μουστάκη) το 1992, ο οποίος είχε εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά του είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Έτσι, στις 20 Ιουλίου του ίδιου έτους, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού των Τιράνων, χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον μακαριστό κυρό Αναστάσιο και τους Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα και Βερατίου κ. Ιγνάτιο. Η ενθρόνισή του έγινε στην Κορυτσά, στις 25 Ιουλίου, στον μητροπολιτικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής.
Τον Ιούλιο του 2013 ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στους εορτασμούς που ήταν αφιερωμένοι στην 1025η επέτειο από τη βάπτιση της Ρωσίας. Τον Οκτώβριο του 2015 στο Σαμπεζί ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Πανορθόδοξης Προσυνοδικής Συνάντησης. Εκτός από τη μητρική του αλβανική γλώσσα, μιλάει άπταιστα ελληνικά και αγγλικά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο και είπε ότι τον αναμένει στο Φανάρι. Συγχαρητήρια δε εξέφρασαν και οι Πατριάρχες Αντιοχείας κ. Ιωάννης και Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νεοεκλεγέντα Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, στον οποίον εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή του, ενώ απέστειλε Συνοδικό Γράμμα προς τον κ. Ιωάννη, ευχόμενος μακροχρόνια, συνετή, ευαγγελική, εκκλησιαστική εν Πνεύματι Αγίω πρωθιεραρχική ποιμαντορία προς δόξαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και πνευματική ωφέλεια του Λαού του Θεού.