
Ενώ έχουν μόλις κλείσει οι σαράντα μέρες από το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ που τη διόρισε, δυο μέρες πριν αποβιώσει, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τράς υπέβαλε την παραίτησή της. Ο λόγος: αποδείχθηκε ανεφάρμοστο το πρόγραμμα στη βάση του οποίου εκλέχτηκε και αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις. Η κα Τρας είχε επιχειρήσει να στρέψει την κυβερνητική πολιτική σε πιο νεοφιλελεύθερες και θατσερικές κατευθύνσεις, προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας και τω προνομιούχων, σε αντίθεση με τη δέσμευση των προηγούμενων ηγετών του Συντηρητικού Κόμματος το BREXIT να συνδυαστεί με μια πολιτική αποκατάστασης του κοινωνικού κράτους. Επιπλέον, η κα Τρας αντιμετώπισε με πρωτοφανή αλαζονεία τις τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας, δείχνοντας ότι ήταν το πλέον ακατάλληλο άτομο να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης της κας Τρας. Με βάση τους νέους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος, για να είναι όποιος υποψήφιος πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τρεις μπορούν να διεκδικήσουν την ηγεσία. Ανάμεσα σ’ αυτούς φαίνεται ότι θα είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για λόγους σκανδάλου που προκλήθηκαν από την προσωπική του ζωή και ιδίως την παραβίαση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, με την οργάνωση “κορωνο-παρτι” στην πρωθυπουργική κατοικία.
Ο δικός μας πρωθυπουργός, για ανάλογο “παράπτωμα”, το κορωνο-γεύμα στον Εύδηλο της Ικαρίας (7.2.2021) και την εκδρομή στην Πάρνηθα, ίσα που ενοχλήθηκε από όσα ΜΜΕ δεν είναι ελεγχόμενα.
Δεν έλειψαν και οι φαιδρές πολιτικές προσεγγίσεις της παραίτησης Τρας, όπως αυτή στο βραδινό δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ-1 την περασμένη Τετάρτη 20.1., σύμφωνα με την οποία η πολιτική αστάθεια στη Μεγάλη Βρετανία οφείλεται στο BREXIT, με βαρύγδουπο “ηθικό δίδαγμα” ότι “ο λαϊκισμός πληρώνεται”. Με αυτή τη λογική, μήπως φταίει η ένταξη στην Ε.Ε. για την χρόνια κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία; Στη χώρα εκείνη, φαίνεται ότι “πληρώνεται” ο Ευρωπαϊσμός, αφού στις τελευταίες εκλογές καταποντίστηκαν εκλογικά όσοι συγκυβέρνησαν με τον απελθόντα πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Αν κάπου η παραίτηση Τρας συνδέεται με το Brexit, αυτό οφείλεται στη “γραμμή” των συστημικών ΜΜΕ να αποδομούν προσωπικά όσους πολιτικούς ηγέτες αντιτάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε το “κλίμα” για την απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον. Λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα είναι η λυσσαλέα εκστρατεία αποδόμησης των στελεχών της “Ανυπότακτης Αριστεράς” του Ζαν Λυκ Μελανσόν, παράταξη που επίσης έχει στο πρόγραμμά της την “ανυπακοή” στους λεγόμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς.