• ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Απαράδεκτες και από κάθε άποψη καταδικαστέες είναι οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομου στην εκπομπή “Σήμερα” του Σκάι, ότι δήθεν “δεν κάθεται να βιάζεται μια γυναίκα χωρίς να το θέλει.” Λόγια ανεπίτρεπτα που αντανακλούν νοοτροπίες αντιχριστιανικές, οι οποίες δεν σέβονται το ανθρώπινο πρόσωπο, χλευάζουν τον πόνο των γυναικών-θυμάτων κακοποίησης και κτηνώδους βίας και νομιμοποιούν το ξέσπασμα των αρρωστημένων παθών του ισχυρού πάνω στον αδύνατο, την αδιάκριτη εξουσία των ανδρών πάνω στις γυναίκες, την οποία κατάργησε ο Χριστιανισμός.  Λόγια απαξίωσης και προσβολής για τον ανθρώπινο πόνο. Τα οποία πρέπει το ταχύτερο ο κ. Χρυσόστομος να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη απέναντι στις γυναίκες τις οποίες προσέβαλε.   

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές του κ. Χρυσόστομου με την παρακάτω ανακοίνωση: 

Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>