
Σε κόλαφο για τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελίχθηκε απόπειρα να εξασφαλιστεί επαναβεβαίωση της νομιμοποίησής του με ψήφισμα της “Βερχόβνα Ράντα”, του ουκρανικού Κοινοβουλίου (φωτο) χθες, Δευτέρα.
Το ψήφισμα που τέθηκε σε ψηφοφορία σε ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής, ψηφίστηκε μόνον από 218 μέλη του σώματος, με οκτώ ψήφους λιγότερες από τις 226 που απαιτούνταν για να εγκριθεί.
Περίπου 54 μέλη της ουκρανικής Βουλής, παρόντα στην αίθουσα, απείχαν από την ψηφοφορία – ανάμεσά τους 38 εκλεγμένα με το κόμμα του προέδρου, που ονομάζεται “Υπηρέτης του Λαού”.
Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, η Βέρχοβνα Ράντα «υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη σε ελεύθερες, διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές» και «η εντολή του δεν αμφισβητείται από τον ουκρανικό λαό», ούτε από το Κοινοβούλιο. Παρέπεμπε στο άρθρο 108 του ουκρανικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός του κράτους συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ωσότου αναλάβει εκλεγμένος διάδοχός του.
Το θέμα ανακίνησε πρώτη η ρωσική πλευρά, μόλις η θητεία του Ζελένσκι έληξε τυπικά τον Μάιο, χωρίς να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου και στρατιωτικού νόμου και τέθηκε και από αμερικανικής από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Και σε άλλες περιπτώσεις, μέλη του κόμματος Ζελένσκι δεν ήταν παρόντα στη Βουλή, με αποτέλεσμα αυτός να βασίζεται σε μεταβαλλόμενες πλειοψηφίες για να εγκρίνει νόμους.
Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι είχε εκλεγεί το 2019 με ευρεία πλειοψηφία που περιλάμβανε τις ψήφους των ρωσόφωνων, με πρόγραμμα αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία και λήξης του εμφυλίου πολέομου με προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Αφού εκλέχθηκε, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα όσων επαγγέλθηκε, συντελούσης της πίεσης των νεοναζιστικών πολιτοφυλακών, που είχαν πρωταγωνιστήσει στο πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014 και λειτουργούν έκτοτε ως παρακράτος στη χώρα. Ούτε εφάρμοσε τις συμφωνίες του Μινσκ, με αποτέλεσμα ο ουκρανικός εμφύλιος που μαινόταν από το 2014 να κλιμακωθεί με τη ρωσική εισβολή.