• ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ Η ΑΝΤΙΠΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

«Με τα κατασταλτικά μέτρα δεν θα βρούμε άκρη, απλώς μπορεί να τους κάνουμε χειρότερους αν οδηγηθούν στην φυλακή. Χρειάζεται άλλου είδους προσέγγιση, πολυδιάστατη, γιατί το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων δεν θα λυθεί ποτέ με αυστηρότερα κατασταλτικά μέτρα. Όταν αυτά τα παιδιά αφεθούν ελεύθερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια, κάποιος κοινωνικός λειτουργός να πάει στο παιδί μετά να του μιλήσει, να μιλήσει στους γονείς του. Τα λέμε κακοποιούς και κανένα από αυτά τα παιδιά δεν γεννήθηκαν κακοποιοί» Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. κ Στράτος Μαυροειδάκος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για την ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας των ανηλίκων και την πλημμελή αντιμετώπισή της.     

Πολλές φορές δεν υπάρχει καμμία μέριμνα επειδή οι γονείς, προκειμένου να αποφύγουν τη δίωξη για παραμέληση ανηλίκου, συμβιβάζονται μεταξύ τους και τα περιστατικά δεν καταγράφονται, με αποτέλεσμα η πραγματικότητα να είναι ακόμα χειρότερη από τα καταγραφόμενα αποκαρδιωτικά στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαυροειδάκος: «Τα στατιστικά που δημοσιεύτηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την περίοδο Ιανουαρίου έως Αύγουστο είναι αποκαρδιωτικά. Βλέπουμε 218 ανηλίκους μέσα σε αυτό το 8μηνο να έχουν ξυλοκοπηθεί και 211 να έχουν ληστευτεί, ενώ κάθε χρόνο τα δικαστήρια τα απασχολούν 1700 υποθέσεις με κατηγορουμένους ανήλικους για αδικήματα όπως κλοπές, σωματικές βλάβες και διακίνηση ναρκωτικών. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει κανένα παιδί»

Ο κ. Μαυροειδάκος επισήμανε είπε πως συνήθως εμπλέκονται παραμελημένα παιδιά, αρκετά αλλοδαπά, ηλικίας 13-18 ετών, που ενώνονται σε ομάδες των 10-20 ατόμων και επιτίθενται με τοπικιστικά κριτήρια, σε “μάχες των γειτονιών” . Όμως, οι συγκρούσεις μεταφέρονται και στα σχολεία. Δεν διστάζουν να βιντεοσκοπούν και να αναρτούν στο διαδίκτυο τις συμπλοκές. Τούτο συμβάλλει και στη γρήγορη εξιχνίαση,” όπως στο περιστατικό στο ΕΠΑΛ στον Κολωνό, που είδαμε στο ανατριχιαστικό βίντεο ένα παιδί να μαχαιρώνει με μανία ένα παιδί που ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής”, είπε καταλήγοντας ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών.

Η διαπίστωση ότι το φαινόμενο της εγκληματικότητας των ανηλίκων  δεν αντιμετωπίζεται με την καταστολή έχει την αξία της, προερχόμενη από στέλεχος της αστυνομίας. Όπως και ότι η φυλάκιση θα τους κάνει χειρότερους εγκληματίες, πράγμα που έχει τονίσει και διαπιστώσει ο αείμνηστος ιδρυτής της ΧΔ και της “Χ” Νίκος Ψαρουδάκης στο βιβλίο του ” Η Φυλακή”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>