• ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ

“Με την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαική Οικονομική Κοινότητα η παραγωγή διακόπηκε καθώς δεν υπήρχε πλέον λόγος λειτουργίας ανεξάρτητων παραγωγικών μονάδων εντός της Κοινής Αγοράς“….Την πληροφορία αυτή διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρίας “Βιαμάξ”. Μια εταιρία που και σήμερα είναι ενεργή, αλλά με αντικείμενο την διαχείριση και αξιοποίηση ακινήτων. Με βάση την μεγάλη ακίνητη περιουσία που απέκτησε όταν ανθούσε ως παραγωγός αμαξωμάτων, ιδίως λεωφορείων, από το 1955 μέχρι το 1984. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το 1999, πληροφορούμαστε από την ίδια ιστοσελίδα ότι η εταιρία “δραστηριοποιήθηκε ως αποκλειστικός διανομέας για την Ελλάδα Oίκων κατασκευής αυτοκινήτων, φορτηγών, λεωφορείων, τρακτέρ και εκσκαπτικών… Το 1999 με την τροποποίηση του νομικού πλαισίου της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με τα γεωγραφικά δικαιώματα διανομής, η Βιαμάξ προέβη στην πώληση των ανωτέρω franchises”.         

Όπως θυμίζει η ηλεκτρονική ιστοσελίδα “car & motor”” Από το 1957, οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΒΙΑΜΑΞ στεγάζονταν επί της Λεωφ. Αθηνών στο Περιστέρι, σε μία έκταση 6.600 τετραγωνικών μέτρων, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Απασχολούσε περί τους 2.500 εργαζομένους, οι οποίοι όταν σχόλαγαν κυριολεκτικά έκλεινε η Λεωφόρος Αθηνών (τότε Καβάλας) και δημιουργούνταν κυκλοφοριακό έμφραγμα σε ολόκληρη την Αττική.”  Εργοστάσια υπήρχαν και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα.

Χαρακτηρίζει την εταιρία ως “έναν από τους μεγαλύτερους αιμοδότες της εθνικής οικονομίας”, με αξιοπιστία στις τεχνικές προδιαγραφές και επιπλέον, εξαγωγική δραστηριότητα, ακόμα και στην Ελβετία. Εκτός από λεωφορεία, κατασκεύαζε και άλλα οχήματα, όπως τρακτέρ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “olympia”, ο ρομποτικός αυτοματισμός είχε εφαρμοστεί στο εργοστάσιο της Αθήνας, που “είχε ρομποτάκια για κολλήσεις στις βάσεις που εφάρμοζαν το πλαίσιο με το αμάξωμα” πριν η τεχινική αυτή γίνει γνωστή στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου στο Μάνχαϊμ της τότε Δυτικής Γερμανίας, όπου “αγνοούσαν την έννοια “ρομποτικός αυτοματισμός” “.

Η οικονομική ιστοσελίδα newmoney επαναλαμβάνει ως βασική αιτία κλεισίματος της εταιρίας τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Προσθέτει και τις επιλογές των τότε ιθυνόντων των αστικών συγκοινωνιών, που στράφηκαν σε φθηνότερες αλλά λιγότερο ποιοτικές λύσεις όπως τα ουγγρικά λεωφορεία “Ίκαρους”, όπως και την απελευθέρωση της εισαγωγής μεταχειρισμένων λεωφορείων που υποχρεώθηκε η χώρα μας να δεχθεί συμμορφούμενη με το κοινοτικό δίκαιο.

Ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία της ιστοσελίδας ότι  όλο το παραγωγικό σκέλος της εταιρείαςεξαγοράστηκε από την τουρκική Otomarsanη οποία “με την ελληνική τεχνογνωσία διέπρεψε στην αγορά”.  Η τουρκική αυτή εταιρεία είναι μέχρι σήμερα ενεργή, με την επωνυμία “Mercedes-Benz Turk A.S” από το 1990 και μετά.

Είναι επίπονο το έργο της ανεξάρτητης ενημέρωσης, σαν του αρχαιολόγου… Επειδή η αλήθεια για το τι έχει συμβεί και εξακολουθεί να συμβαίνει στην πατρίδα μας, είναι θαμμένη κάτω από πολλούς τόνους μπάζων της παραπληροφόρησης.

Η εξέλιξη της ΒΙΑΜΑΞ είναι μια ψηφίδα των συνεπειών της ένταξης στην ΕΟΚ/ΕΕ για την ελληνική οικονομία. Με μεγάλη ευθύνη των ιθυνόντων, που τουλάχιστον δεν μερίμνησαν να διασφαλίσουν την παραγωγικότητα της χώρας, με αποτέλεσμα την συνεχή κατάρρευση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Στην τωρινή διακήρυξη της ΧΔ ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024, υπενθυμίζεται η θέση μας του 1979 και η εκτίμησή μας ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να σταθεί σ’ αυτό το πλαίσιο. Μια εκτίμηση που δυστυχώς έχει πλήρως επιβεβαιωθεί. Αυτό που τότε δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε σε όλη του την έκταση, είναι οι τραγικές συνέπεις που σήμερα ζούμε.

ΦΩΤΟ: Από την ιστοσελίδα της “Βιαμάξ”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>