Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με την εκφρασμένη θέση του κόμματος ΜεΡΑ 25 του κ. Γιάννη Βαρουφάκη, για το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους στο Σύνταγμα της Ελλάδας:

Το κόμμα ΜεΡΑ 25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, στην παράγραφο 22β των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, αναφέρει τα εξής: «β) Αφαιρούνται  από το σύνταγμα οι εκφράσεις «επικρατούσα θρησκεία», «στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου τριάδας» και όλες οι σχετικές αναφορές στον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών και του καθεστώτος του Αγίου Όρους.

Όμως:

1.Το Άγιον Όρος, δεν είναι απλώς μοναστική πολιτεία, αλλά και αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού Κράτους, που εντάχθηκε σε αυτό με βάση διεθνείς συνθήκες. Μία αυτόνομη οντότητα με ιστορία χιλίων χρόνων, το αυτοδιοίκητο της οποίας έχει μείνει σεβαστό όχι μόνον από το ανατολικό Ρωμαϊκό (Βυζαντινό) Κράτος που το καθιέρωσε, αλλά και τους κατακτητές που πέρασαν στη συνέχεια από τον τόπο μας.

2.Εάν τα παραπάνω, σε όλους γνωστά, τα αγνοούν, τούτο δείχνει αμάθεια και κραυγαλέα επιπολαιότητα. Εάν τα γνωρίζουν και συνειδητά προτείνουν την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους, τούτο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

3.Σε κάθε περίπτωση, η θέση αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί από όσους συμπολίτες μας σκέφτονται να ψηφίσουν αυτό το κόμμα, για το οποίο, σε άλλη ανακοίνωσή μας έχουμε τονίσει ότι πρέπει να καταψηφιστεί επειδή “αναδεικνύεται σε εφεδρεία του συστήματος και δεξαμενή περισυλλογής των απογοητευμένων ψηφοφόρων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ρητορική τού κ. Βαρουφάκη δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ του Ευρωμονόδρομου. Με την πολιτεία του ως Υπουργός Οικονομικών απέδειξε ότι εντός Ευρωζώνης δεν μπορεί να προβληθεί πολιτική εναλλακτική σε σχέση με την κυρίαρχη πολιτική λιτότητας. Ο αποκλεισμός εναλλακτικού σχεδίου που επέλεξε και ως Υπουργός Οικονομικών το 2015, κατέστησε τὴ χώρα έρμαιο των εκβιασμών των Δανειστών. Επίσης, η Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου 2015 που συνήψε με τους Δανειστές οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>