Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι ειδήσεις για την διασάλευση του κλίματος που έρχονται από διάφορα σημεία του πλανήτη μας.

1)Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2015 ήταν το θερμότερο έτος από τότε που υπάρχει συστηματική καταγραφή (1880), ρεκόρ το οποίο έχει έκτοτε «καταρριφθεί», εφόσον ξεπεράστηκε από το 2016, ενώ τα επόμενα δύο έτη, 2017 και 2018, καταγράφονται ως 3ο και 4ο αντίστοιχα θερμότερα έτη όλων των εποχών.

2)Πριν από μερικές ημέρες, στην νότια Γαλλία εκδηλώθηκε η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία όλων των εποχών (45.9 βαθμοί Κελσίου), με απότοκο ακόμα και θανάτους. Το κλίμα στις εύκρατες ζώνες φαίνεται αργά αλλά σταθερά να μετατοπίζεται προς αυτό των τροπικών.

3)Πρόσφατα διαπιστώθηκε πως ο ρυθμός τήξης των πάγων στη Γροιλανδία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Το λιώσιμο των πάγων επιφέρει αύξηση της στάθμης των θαλασσών, αλλά και εξαφάνιση της ντόπιας πανίδας (λευκές αρκούδες κ.ά.)

Για εμάς τους Χριστιανούς, η οικονομία και η αγάπη του Θεού συμπεριλαμβάνει πλην του ανθρώπου, που είναι βέβαια η κορωνίδα της δημιουργίας, και την κτίση.  Ο Αδάμ, σύμφωνα με την Αγ. Γραφή, κλήθηκε να ονοματίσει τα διάφορα ζώα εκ μέρους του Θεού, έτσι ώστε να δεσμευτεί στην προστασία τους έκτοτε, όπως ερμηνεύουν και Πατέρες της Εκκλησίας. Δυστυχώς όμως, το πάθος της πλεονεξίας, πάνω στο οποίο βασίζεται καταστατικά το κρατούν κεφαλαιοκρατικό σύστημα είναι ακόρεστο και αμνηστεύεται από τον νόμο του συστήματος αυτού.

Αν και έχουν υπογραφεί ορισμένες συμφωνίες, όπως το εμβληματικό πρωτόκολλο του Κιότο στα πλαίσια των συμφωνιών των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες συμβάλλουν σε μια μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της κεφαλαιοκρατικής δραστηριότητας, με ρυθμίσεις στις εκπομπές αερίων και άλλα, αυτά φαίνονται να αθετούνται. Η βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη είναι μία στόχευση αυτονόητη, έτσι ώστε και οι επόμενες ανθρώπινες γενιές να είναι σε θέση να ζήσουν και να καλύπτουν απρόσκοπτα τις δικές τους ανάγκες.

Μεγάλη οικολογική ευαισθησία είχαν και οι μεγάλοι Πατέρες και Μητέρες της Εκκλησίας, αλλά και άγιοι της νεότερης εποχής. Ο άγιος Νεκτάριος υπεραγαπούσε το φυσικό περιβάλλον, ο Παπουλάκος (Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος) είχε προείπει ότι τα ατμόπλοια της εποχής του θα προκαλούσαν οικολογική καταστροφή. Τέλος, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε κάνει την περίφημη πρόρρηση «οι άνθρωποι θα μείνουν φτωχοί, γιατί δεν θα έχουν αγάπη στα δέντρα», συνδέοντας έτσι και την οικονομική επάρκεια με την αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον και την οικολογική ευαισθησία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>