Στις 15/04, το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Τις προηγούμενες μέρες, υπήρξε κινητοποίηση του νοσοκομειακού προσωπικού σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια: Αθήνα, Λαμία, Ιωάννινα κ.ά. με ποικίλα αιτήματα. Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός απαιτήθηκε από το σωματείο των εργαζομένων η απομάκρυνση αστυνομικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί με αφορμή και την απαγόρευση συνάθροισης. Τα αιτήματα του προσωπικού αυτού είναι:

  • Σειρά προσλήψεων ιατρικού, υγειονομικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στελέχωση και εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας και των δομών ΠΦΥ
  • Παροχή μέσων ατομικής προστασίας για όλο το νοσοκομειακό προσωπικό
  • Επίταξη –στα πρότυπα της Ισπανίας και άλλων χωρών- όλων των απαραίτητων αντικειμένων (κρεβάτια, κλινικές, εξοπλισμός) του ιδιωτικού τομέα.

Από μέρους της Χριστιανικής Δημοκρατίας, στηρίζουμε τον αγώνα και τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους των εργαζομένων στα νοσοκομεία, θεωρούμε τα αιτήματά τους δίκαια και χρήζοντα ικανοποίησης από μέρους της κρατικής αρχής.

Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας περιορίστηκαν σημαντικά, λόγω των περικοπών που επέβαλαν τα «προγράμματα» λιτότητας και η συνολικότερη πολιτική της λεγόμενης «δημοσιονομικής σταθερότητας» που επιβάλλει η Ευρωζώνη.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγισή της, έχει ζημιώσει το δημόσιο κορβανά, λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής εξυπηρέτησης μεγαλοσυμφερόντων στον τομέα της παροχής ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών, όπως αυτό φαίνεται από την αποκλειστική παροχή του υπέρογκου ποσού των 30,2 εκ. ευρώ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για ανίχνευση του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστική η κίνηση και του Ρεπουμπλικάνου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε μια χώρα όπου η ιατρική περίθαλψη είναι περισσότερο ιδιωτική, να καταστήσει με το νομοθέτημα Caresδημόσια και δωρεάν την περίθαλψη σε όσους νοσήσουν από κορωνοϊό. Παράλληλα, αναδεικνύεται με πολλαπλό τρόπο η σπουδαιότητα του συκοφαντημένου από την κοινωνική ακροδεξιά του νεοφιλελευθερισμού Δημοσίου τομέα. Ήδη κορυφαίες δυνάμεις του κατεστημένου αυτού, όπως οι Financial Times με το κεντρικό προ ημερών άρθρο τους, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της στροφής προς την περικοπή των προνομίων των πλουσίων και την εμπέδωση κοινωνικών πολιτικών και κοινωνικού κράτους μετά από 40 χρόνια από την εκλογή του Ρήγκαν και της Θάτσερ, που εισήγαγαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στον πρώτο κόσμο. Από αυτή τη τεράστιας σημασίας στροφή, δε μπορεί να λείπει η χώρα μας ή οι ευρωπαικές χώρες. Οι τελευταίες αποφάσεις, όπως αυτή του γερμανοκρατούμενου Eurogroup, πρέπει οπωσδήποτε να ανατραπούν στη συνέχεια, διότι οδηγούν ολοταχώς σε νέες υπερεθνικές επιτροπείες και νέα μνημόνια και τέλος όχι απλώς σε εχθρική διάσπαση αλλά και στην ανάδυση –αντί μιας πραγματικής πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης- επιθετικών εθνικισμών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>