ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.

Με αφορμή της εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η Χ.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να προγραμματίζει την εφαρμογή ενός ελαφρώς γαλαντόμου είδους Νεοφιλελευθερισμού, προφανώς αξιοποιώντας και τα λεγόμενα δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα, καθώς και τα υπάρχοντα χρηματικά διαθέσιμα που συλλέχθηκαν μέσω των μνημονιακών και συντηρητικών πολιτικών των προηγούμενων ετών.
1) Επανέλαβε την υπόσχεση μεν για μείωση του συντελεστή στα εισοδήματα κάτω των 10000 ευρώ από 22% στο 9%, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια μεγαλύτερη πρόνοια για τους οικονομικά ευάλωτους.
2) Επανέλαβε την επαγγελία για διατήρηση των επιδομάτων, χωρίς όμως να δεσμεύεται για θεσμική κατοχύρωσή τους.
3) Υπήρξε περαιτέρω περικοπή κατά 50% (!) στην ήδη πολύ χαμηλή φορολογία των εσόδων από μερίσματα μετοχών εταιρειών από 10% στο 5%), χωρίς παράλληλη δέσμευση για τη διατήρηση του Κοινωνικού Μερίσματος, που δινόταν κυρίως σε άτομα και νοικοκυριά των χαμηλών και κατώτερων μεσαίων εισοδημάτων στο τέλος του έτους
Εργασιακά
4) Αν και οπωσδήποτε υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία στις παραπάνω εξαγγελίες, τον φανατικό χαρακτήρα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας που πρεσβεύει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προδίδουν μεταξύ των άλλων οι ρυθμίσεις στα εργασιακά. Έτσι, προωθείται η διευκόλυνση των απολύσεων (με την κατάργηση της διάταξης για τον «βάσιμο λόγο απόλυσης»). Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της επεκτασιμότητας των Κλαδικών Συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή των Συλλογικών Συμβάσεων, και άλλες διατάξεις επαίσχυντης ασυδοσίας (όπως το έννομο της καθυστέρησης δύο μισθών), που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι αδιακρίτως οι εργοδότες έναντι των υπαλλήλων τους.
5) Ταυτόχρονα, προωθείται όχι μόνο η επανεκκίνηση της περιβαλλοντοκτόνας επένδυσης της Εταιρείας εξόρυξης χρυσού «El Dorado Gold» στη Χαλκιδική, αλλά και η κρατική επιδότηση με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων.
6) Πλήρης ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την πώληση του 30%, δηλαδή του εναπομείναντος, ποσοστού του Δημοσίου. Μερική -προς το παρόν- ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ της ΔΕΗ και του φορέα διαχείρισης του δικτύου της ΑΔΜΗΕ/ ΔΕΔΔΗΕ, με τα τιμολόγια ήδη να έχουν αυξηθεί.
7) Σημειώνεται τέλος, ότι και τα θετικά μέτρα δεν έχουν ακόμη κοστολογηθεί, κάτι που σηματοδοτεί τον κίνδυνο μη-προσέγγισης των δημοσιονομικών πλεονασμάτων του 3,5%, που έχουν συμφωνηθεί με τους Δανειστές, με δεδομένη την παταγώδη αποτυχία στα δημοσιονομικά της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
8) Η αξιοποίηση του Ελληνικού περνά από τη γραφειοκρατική ακαμψία στην πλήρη ασυδοσία στο όνομα της κερδοσκοπίας, ιδίως με την λειτουργία καζίνο στο χώρο. Πρόκειται για μια επιλογή άκρως αντικοινωνική και αήθη, για περιοχή εύκολα προσβάσιμη σε εκατομμύρια ανθρώπους. .
Ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι όλες οι εξαγγελίες του γίνονται στη βάση της ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όμως, μια υγιής ανάπτυξη μπορεί να βασίζεται μόνο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας. Και αυτή είναι από δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσει, με το υπερτιμημένο νόμισμα και τον διπλό ζουρλομανδύα της περιοριστικής πολιτικής λιτότητας της Ευρωζώνης και των επιπλέον μνημονιακών δεσμεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε οι εξαγγελίες να γίνουν νόμοι, για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων. Όμως, η «ανάπτυξη» που επαγγέλλεται ο κ.Μητσοτάκης περνά από την ασυδοσία της έγχώριας και διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την περαιτέρω απαξίωση της εργασίας και την κατάργηση της προστασίας του περιβάλλοντος προς χάρη της κερδοσκοπίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>