Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “Φιγκαρό”, ο αρχιεπίσκοπος της αρμενικής εκκλησίας κ. Χαγιάκ Μπαρσαμιάν (φωτο), εκπρόσωπος της ομολογίας του στο Βατικανό, καταγγέλλει τον αποκλεισμό της μοναδικής διόδου επικοινωνίας του αρμενικού θύλακα του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) με την Αρμενία κατά παράβαση των ειρηνευτικών συμφωνιών, από υποτιθέμενους “ακτιβιστές” Αζέρους. Και δίνει τη δική του ερμηνεία, εξηγεί για ποιο λόγο αυτά αποσιωπώνται διεθνώς και αγνοούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρεί “αξιόπιστο εταίρο” το Αζερμπαϊτζάν:     

“Νομίζω ότι η Αρμενία μπορεί να κάνει περισσότερα από την πλευρά της, ιδίως υιοθετώντας μια καλύτερη διπλωματική στρατηγική. Αντικειμενικά, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έχουν αναπτύξει ισχυρή διπλωματία επί του παρόντος. Το Αζερμπαϊτζάν εξαγοράζει τους πάντες, δημοσιογράφους, πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών για να αποδείξει ότι το Αρτσάχ ανήκε πάντα σε αυτό. Η Άγκυρα από την πλευρά της έχει ένα τεράστιο καλά οργανωμένων πρακτόρων και έχει επίσης πολλά χρήματα. Με τα χρήματα εξαγοράζουν πολυεθνικές εταιρείες, πολιτικούς, ευρωβουλευτές για την προπαγάνδα τους.

Τον Νοέμβριο, η Ursula von der Leyen δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν ένας εταίρος «αξιόπιστος και άξιος εμπιστοσύνης» ! Ένας αξιόπιστος συνεργάτης, αλήθεια; Ο Αλίεφ είναι το αντίθετο της δημοκρατίας. Χρησιμοποιεί την Αρτσάχ για να κρύψει τις αποτυχίες στην εσωτερική του πολιτική, που είναι ένα καθεστώς καταπίεσης, χωρίς ελευθερία. Είναι προφανές ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάζεται απλώς φυσικό αέριο!” 

Ο κ. Χαγιάκ κάνει έκκληση τα προβλήματα να λυθούν με διάλογο:

Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά με τα όπλα θα σκοτωθούν περισσότερου άνθρώποι. Η ζωή είναι δώρο Θεού. Είτε είστε Αρμένιος, Τούρκος, Αζέρος  ή Γάλλος, είστε δημιούργημα του Θεού! Τίποτα δεν είναι αδύνατο αν πιστεύεις σε κάτι. Πιστεύουμε ότι είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα του Θεού, ότι μας δίνει δύναμη. Πιστεύουμε στα θαύματα και είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που κάνουν τα θαύματα. Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού ως Χριστιανοί, βλέπουμε ότι στη Βίβλο οι κακόπιστοι Φαρισαίοι αμφισβητούν τον Ιησού και Αυτός τους απαντά χωρίς διακρίσεις! Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι κακόπιστοι, αλλά με την αγάπη τα πράγματα γίνονται δυνατά.

Ας έχουμε και εμείς υπόψη μας πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της Άγκυρας, με βάση τις αποκαλύψεις ενός ανθρώπου που ξέρει πολλά εξ ιδίας γνώσεως και μόνο “φανατικός” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>