Πορτοσάλτε από το Μάρτιο: “Μετά την πανδημία, η στιγμή της κυβέρνησης για
τολμηρή μεταρρύθμιση (sic) στην Υγεία..»
Η απόφαση με αριθμό 2361/2021 της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποσπάσματα της οποίας περιλάβαμε στην ανακοίνωση της ΧΔ κατά των σχεδιαζόμενων διακρίσεων εις βάρος των ανεμβολίαστων πολιτών, ξεκινά στην παράγραφο 1 με τη διαπίστωση ότι “Το υγειονομικό βάρος που προκάλεσε η ίδια η πανδημία, καθώς και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που χρειάστηκαν για να καταπολεμηθεί, καταβαράθρωσαν την παγκόσμια οικονομία, αναδεικνύοντας προϋπάρχουσες λανθασμένες κατευθύνσεις και ανισότητες (περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην περίθαλψη) και προκαλώντας ανεργία, συρρίκνωση της οικονομίας και φτώχεια”.
Εμμέσως, πλην σαφώς επισημαίνεται ότι τις κατατστρεπτικές συνέπειες ενέτειναν λανθασμένες κατευθύνσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η συρρίκνωση και αποδυνάμωση του συστήματος υγείας ως συνέπεια της πολιτικής λιτότητας.
Έχουμε ξαναγράψει ότι στην Ιταλία από το 1980 έως τη δεκαετία μας, από τα στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ. προκύπτει ότι οι κατά κεφαλήν νοσοκομειακές κλίνες μειώθηκαν σταδιακά στο 1/3, στα πλαίσια των περιοριστικών πολιτικών που σταδιακά επέβαλλε η ΕΟΚ/ ΕΕ. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό, ότι η χώρα αυτή πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλη στο 1ο κύμα της πανδημίας. Η χώρα αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός συνολικότερου φαινομένου, το οποίο παρουσιάσαμε με στοιχεία αδιάσειστα. Αν δεν είχαν κουτσουρευτεί τα εθνικά συστήματα υγείας, πολλές χώρες θα άντεχαν περισσότερο και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλά οριζόντια μέτρα που έπληξαν θεμελιώδη δικαιώματα και κατέστρεψαν την οικονομία.
Κάτι ήξερε ο Πορτοσάλτε…
Το άρθρο μας αυτό γράφτηκε με αφορμή την ανάρτηση που είχε κάνει στο “τουίτερ” ο δημοσιογράφος του φιλοκυβερνητικού “Σκάι” Άρης Πορτοσάλτε στὶς 23.3.2021:
«Ξιφουλκοῦν οἱ συνδικαλιστὲς τοῦ ὑγειονομικοῦ, ὅλων τῶν εἰδικοτήτων, ἀπ’ ὅλα τὰ μετερίζια φιλοκυβερνητικὰ καὶ ἀντιπολιτευτικὰ γιὰ τὸ ἀγωνιστικὸ μεροκάματο! Ἀπαιτοῦν προσλήψεις τώρα, μὲ τὸ λεφτόδενδρο. Μετὰ τὴν πανδημία, ἡ στιγμὴ τῆς κυβέρνησης γιὰ
τολμηρὴ μεταρρύθμιση στὴν Ὑγεία..»
Η πανδημία ανέστειλε ανάλογα κυβερνητικά σχέδια περαιτέρω ακρωτηριασμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Όμως, το πάθημά δεν έγινε μάθημα, ώστε να εγκαταλειφθούν οριστικά. Έτσι, άρχισε ο πρωθυπουργός να κάνει λόγο για “ριζική αναδιάρθρωση” του συστήματος υγείας, όπως γράφει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ .
Αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα (8.7.2021-Ρεπορτάζ Μάρθα Καϊτανίδη με τίτλο “Αναδιάρθρωση
Ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν – Το σχέδιο για το ΕΣΥ) ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις “συνοψίζονται σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών αλλά και σε κατάργηση ή μετατροπή ρόλου συγκεκριμένων υγειονομικών μονάδων” (…)
“Υπενθυμίζεται δε, ότι ακριβώς μια δεκαετία πριν οι δυσλειτουργίες του συστήματος είχαν μπει ψηλά στην τότε κυβερνητική ατζέντα ως προαπαιτούμενο των μνημονιακών δεσμεύσεων.
” Όμως, οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν τα τότε σχέδια ήταν μία από τις αιτίες που τολμηρές πλην όμως θεραπευτικές προσεγγίσεις παρέμειναν στα… συρτάρια. Πλέον, όμως, η πανδημική εμπειρία αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις ούτε και για πολιτική ατολμία.”
Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει να εισηγηθεί την “αναδιάρθρωση”. Ο πρωθυπουργός φέρεται να επικαλείται δυσλειτουργίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας ως πρόσχημα για να προχωρήσει στον ακρωτηριασμό του Ε.Σ.Υ.. Δεν επεξηγείται όμως για ποιο λόγο με τον περιορισμό των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση των κατά κεφαλήν νοσοκομειακών κλινών στη χώρα, το σύστημα θα γίνει αποδοτικότερο.
Πιο αποκαλυπτικό για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι το χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία της Κυριακής” (11.7.2021- Ανδρέας Καψαμπέλης με τίτλο “Τραβάει την πρίζα σε 60 νοσοκομεία! Όλη η αλήθεια για το σχέδιο Μητσοτάκη”), στο οποίο μάλιστα επιβεβαιώνεται ότι αυτές υπήρχαν από το 2015. Τονίζεται χαρακτηριστικά:
“Το σχετικό σχέδιο, μάλιστα, το είχε επεξεργαστεί ειδική ομάδα της Ν.Δ. κατά το διάστημα 2015-2019, επιτελικό ρόλο στην οποία είχε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Το σχέδιο αυτό βγαίνει τώρα από το συρτάρι και, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», προβλέπει το κλείσιμο -ορισμένων και με τη μορφή της συγχώνευσης- έως και 60 από τα 134 νοσοκομεία που υπάρχουν σήμερα στη χώρα. Από τον αριθμό και μόνο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που σχεδιάζεται να… βγουν από την πρίζα λειτουργίας αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι πρόκειται για κίνηση υψηλού ρίσκου από κάθε άποψη.”
Είναι προφανές ότι ο περαιτέρω ακρωτηριασμός της δημόσιας υγείας, ανταποκρίνεται πλήρως με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που σήμερα επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία και είχε εκφραστεί αρκετά νωρίς από το 2013, με τα παραληρήματα του Άδωνι Γεωργιάδη: «Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σάς παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα, δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν για τα αυτονόητα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου».
Ταυτόχρονα, το κουτσούρεμα του Ε.Σ.Υ. είναι απόλυτα σύμφωνο με τις λογικές και την κυρίαρχη ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πράξη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των επικυρίαρχων των Βερολίνου και των Βρυξελλών, με εμβληματικό εκφραστή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για περισσότερη λιτότητα και δημοσιονομική προσαρμογή, μόλις παρέλθει η “έκτακτη ανάγκη” της πανδημίας.
ΦΩΤΟ: Από ιστοσελίδα Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, με ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν. Άρτας